Zoeken

Kees blikt terug: inzet MIRG-NL team naar scheepsbrand Victoria L

Gepubliceerd op 29 april 2025

“Maandag 7 april 2025, mijn pieper ging af om contact op te nemen met de meldkamer. Het verzoek was om het kustwachtcentrum te bellen in verband met de brand in de machinekamer van het containerschip Victoria L. Die voer toen 56 kilometer uit de kust op de Noordzee,” aldus Kees van den Berg, Officier van Dienst (OvD) bij het MIRG.NL-team. Dit team is gespecialiseerd in het bestrijden van scheepsbranden op de Noordzee. Op 7 april assisteerde het team bij een brand op het containerschip Victoria L.

Kees van den Berg OvD

Voorbereiding is belangrijk

"Tijdens telefonisch contact met het Kustwachtcentrum (KWC) leek de situatie onder controle, maar dat kon elk moment veranderen. Als Officier van Dienst (OvD) binnen het MIRG.NL-team, verzamelde ik informatie over het schip en de brand. De bemanning had de machinekamer luchtdicht afgesloten en blusgas ingezet. De ruimte moest enkele uren dicht blijven. Niemand raakte gewond. Een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een noodhulpsleepboot waren onderweg, omdat het schip stuurloos was."

Escalerende situatie

"Het plan was om de hoofdofficier (HO) en de Officier van Dienst (OvD) van het havenbedrijf, vanwege zijn nautische expertise, daarna te informeren. Maar tijdens het telefonisch contact veranderende de situatie. De brand in de machinekamer was in eerste instantie geblust door de brandblusinstallatie van het schip, maar laaide later toch weer op. De kapitein vroeg hulp van het MIRG.NL-team. Wij moesten dus in actie komen.”

Victoria-L-foto-gemaakt-vanuit-het-kustwachtvliegtuig-1 - Kustwachtcentrum

Van briefing tot actie

“Een MIRG-inzet onderscheidt zich door een helikoptervlucht vanaf Rotterdam The Hague Airport naar een schip op zee. In plaats van een rit naar een incident op vaste grond tijdens het reguliere brandweerwerk. Het assessmentteam, bestaande uit de hoofdofficier (HO), OvD brandweeer en de OvD-Havenbedrijf, gaat dan aan de slag om informatie te verzamelen. Zodat ze uiteindelijk het besluit kunnen nemen om wel of niet veilig naar het schip te gaan. Omdat de aankomst van de HO wat later was en alle andere deelnemers al aanwezig waren, heb ik het team gebriefd over de locatie van de brand, de omstandigheden en de bijzonderheden van het schip.”

De actie op zee

“De helikoptervlucht, wat ik soms het "grote mannen speelgoed" noem, blijft een bijzondere ervaring. Vanuit de helikopter word je dan met een lier neergelaten op het schip. Dit blijft een bijzondere manier om aan boord te komen. We hebben onder andere met warmtebeeldcamera's onderzoek gedaan en zijn de machinekamer binnengegaan om de brand te bestrijden. Zodra de brand geblust was en de bemanningsleden de situatie onder controle hadden, hebben we het schip verlaten.”

Victoria L MIRG-team NL

Samenwerken voor veiligheid

“De bemanning had alles al goed voorbereid voor ons. Dit maakte de samenwerking meteen soepel. Dit alles gebeurde in overleg met de kapitein en de eerste stuurman van het schip. Zij zijn verantwoordelijk voor de bemanning en de inzet van hen tijdens noodsituaties. Samen met de bemanning op het schip brachten we onze kennis samen: zij weten alles over het schip en wij over brandbestrijding. Dat maakt dit werk zo waardevol.”

Uitdagingen en veel trainen

“Elke inzet op een schip brengt unieke uitdagingen met zich mee. Geen enkel schip is hetzelfde. In een bewegende omgeving met beperkte middelen is effectief schakelen belangrijk. Naast de dagelijkse werkzaamheden op de eigen kazerne zijn de brandweermensen van het MIRG.NL-team gespecialiseerd in incidenten aan boord van schepen. Dankzij onze intensieve trainingen kunnen we deze situaties professioneel aanpakken. Wat we tijdens inzetten leren, nemen we mee in onze volgende oefeningen. Zo blijven we verbeteren en zijn we voorbereid op toekomstige incidenten.”

"De functie van Officier van Dienst (OvD) is iets dat goed aansluit bij mijn passie voor zowel actie als coördinatie binnen het brandweervak. Met de spreekwoordelijke poten deels in de klei staan, daar krijg ik energie van.” – Kees van den Berg

Tijdlijn vastleggen en reflectie

“Na een intensieve dag zoals deze is het belangrijk om los te komen van de situatie. Dat begint voor mij met een debriefing met het team. Hier bespreken we het werkproces, maar ook hoe iedereen zich voelt na de inzet. Thuis vind ik rust door erover te praten met mijn vrouw. De volgende dag nam ik contact op met collega’s om samen te reflecteren en belangrijke lessen vast te leggen. Tijdens de inzet maak ik altijd foto’s die ik later gebruik om een tijdlijn te creëren voor mezelf en de situatie beter in kaart te brengen. Deze beelden zijn ook waardevol tijdens presentaties en het delen van kennis met het team.”

Kees van den Berg OvD 2

Sterke samenwerking in Nederland

Scheepsbrandbestrijding is een expertise van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het MIRG.NL-team is een samenwerking tussen verschillende organisaties. Denk aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Brandweer Rotterdam-Rijnmond, Gezamenlijke Brandweer Rotterdam, Korps Marinebrandweer, het havenbedrijf van Rotterdam, Rijkswaterstaat en de Kustwacht. Deze samenwerking is essentieel omdat het expertise, middelen en mankracht van diverse partijen bundelt om snel en effectief te reageren op incidenten op zee.

Meer weten over MIRG.NL-team? Lees er alles over op de websitepagina van dit team.

Foto's: Kees van den Berg & Kustwachtcentrum