Zoeken

Regionaal vluchtelingencoördinatiepunt aan de Max Euwelaan


Persbericht: Regionaal vluchtelingencoördinatiepunt aan de Max Euwelaan

Rotterdam, 11 april 2022

Maandag 11 april is op de Max Euwelaan in Rotterdam het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend. Mensen die zich in de regio Rotterdam-Rijnmond melden voor een opvangplek worden vanuit deze locatie naar een van de opvanglocaties in de regio gebracht.

Sporthal Wielewaal heeft een aantal weken gefungeerd als tijdelijk regionaal coördinatiepunt vluchtelingen. Met de opening van de nieuwe locatie aan de Max Euwelaan krijgt de Wielewaal haar functie als sporthal weer terug. Op de nieuwe locatie, een voormalig kantoorpand, kunnen vluchtelingen maximaal 72 uur verblijven voor de eerste opvang.

Intake

Alle Oekraïense vluchtelingen die een beroep doen op gemeentelijke opvang in de regio worden op het regionaal coördinatiepunt vluchtelingen ontvangen. Vanuit deze locatie wordt een zorgvuldige match gemaakt tussen de vluchteling en een eerste tijdelijke opvanglocatie in de regio. Bij de intake wordt onder andere gekeken of men de juiste papieren heeft en vindt er een medische check plaats. Ook zijn er tolken aanwezig en zijn er vrijwilligers die de vervolgstappen van het opvangproces uit kunnen leggen. Aanvullend kijkt het wijkteam of er nog andere hulpvragen zijn waarin het tijdelijk kan ondersteunen.

Langdurige opvang

De afgelopen weken heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen met de gemeenten met man en macht gewerkt om de grote toestroom aan Oekraïense vluchtelingen in de regio op te vangen. Daarvoor is gebruik gemaakt van alle mogelijke locaties die beschikbaar waren. Op dit moment worden er ongeveer 1700 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op verschillende tijdelijke locaties, zoals leegstaande kantoorpanden, schepen, vakantiehuizen en hotels. Inmiddels wordt onderzoek gedaan naar meer verblijfslocaties voor langdurige opvang, waaronder de pilot die in de gemeente Vlaardingen en Lansingerland plaatsvindt.

_______________________________________________________________

­­­­­­­­Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daphne Rozenburg, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, via pers@vr-rr.nl.

Volg ons!   facebook   twitter   youtube

Je ontvangt dit persbericht omdat je op onze perslijst staat.

Voor informatie over dit persbericht kun je terecht bij het algemene persnummer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: 088-6223896.