Zoeken

Persbericht: extra opvang asielzoekers in de regio


opvang

Extra opvang asielzoekers binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Rotterdam, 3 november 2022

Om de asielzoekerscentra van het COA te ontlasten, heeft het Rijk aan de 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd tijdelijk extra asielzoekers op te vangen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is met deze oproep aan de slag gegaan. Bij twee gemeenten is het gelukt om in totaal 145 asielzoekers op te vangen.  
Samen met de eerder opgevangen 240 asielzoekers vangen de gemeenten in regio Rotterdam-Rijnmond 385 asielzoekers op in crisisnoodopvanglocaties.

De gemeenten blijven zoeken naar meer mogelijkheden om asielzoekers tijdelijk op te vangen.

De extra opvangplekken komen in:

de gemeente Albrandswaard die vanaf 7 november 2022 tot 8 januari 2023 een tijdelijke crisisnoodopvang opent voor maximaal 25 asielzoekers in ’t Centrum aan de Bernhardstraat 3 in Rhoon. Er worden vrouwen met kinderen uit niet veilige landen opgevangen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd en kunnen vragen stellen tijdens een inloopavond.

de gemeente Goeree-Overflakkee stelt tot 8 januari 2023 een ligplaats voor een slaapschip beschikbaar voor 120 asielzoekers.  
De asielzoekers zijn afkomstig uit de niet-veilige landen. Het schip ‘Dutch Largo’ komt te liggen bij het strandje in de buitenhaven van Stellendam. Direct omwonenden en bedrijven zijn geïnformeerd via een brief. Voor inwoners en ondernemers uit Stellendam en Goedereede Havenhoofd was er een drukbezochte informatiebijeenkomst. De gemeente heeft ervaring met de tijdelijke opvang van asielzoekers in de (crisis)noodopvang. Twee keer eerder dit jaar verliep de opvang op een vergelijkbaar schip rustig.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) coördineert samen met de betrokken gemeenten de opvang van de asielzoekers. De gemeente, die opvang aanbiedt, is verantwoordelijk voor de opvang en VRR faciliteert de dagelijkse leiding en organisatie, beveiliging, zorg, vorm van dagbesteding en catering. Het COA betaalt de kosten.

Naast de opvang van asielzoekers in crisisnoodopvang, vangt de regio Rotterdam-Rijnmond vanaf eind 2021 ook asielzoekers op in (acute) noodopvanglocaties: in totaal vangt de regio 990 asielzoekers op.

Gemeente

Crisisnoodopvang

(Acute)noodopvang

Krimpen aan den IJssel

150 (familie/vrouwen/stellen)

Ridderkerk

90 (mannen)

Albrandswaard

25 (vrouwen/kinderen)

Goeree-Overflakkee

120 (mannen)

Totaal

385

Barendrecht

50

Hellevoetsluis

93

Lansingerland

52

Maassluis

70

Rotterdam

340

Totaal

605

Waarom is er crisisnoodopvang nodig?

Het COA heeft een groot tekort aan opvanglocaties. De bestaande asielzoekerscentra zitten overvol en aanmeldcentrum Ter Apel kan de instroom van nieuwe vluchtelingen niet aan. Het Rijk doet ook een beroep op de VRR om in samenwerking met de gemeentes in onze regio ten minste 450 asielzoekers tijdelijk op te vangen.

Volg ons!   facebook   twitter   youtube

U ontvangt dit persbericht omdat u op onze perslijst staat.
Persvragen mailen naar pers@vr-rr.nl of 088-622 389.