Zoeken

Boekuitreiking geschiedenis Ahrens Fox


Uitreiking boek geschiedenis van de Ahrens Fox

Rotterdam, * december 2022

Op vrijdag 16 december 2022 zal de algemeen directeur van de Veiligheidsregio, Arjen Littooij, tijdens de jaarlijkse veteranenbijeenkomst aan elke veteraan van de brandweer het boek de geschiedenis van de Ahrens Fox uitreiken.

De veteranenmiddag vindt plaats op 16 december van 13.00 – 16.30 uur bij Beachbar Storm, Kosboulevard 35 te Rotterdam.
Twee Ahrens Fox brandweervoertuigen zijn hierbij aanwezig.
U wordt uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Er is gelegenheid om de schrijver van het boek te interviewen.


Wat is de Ahrens Fox?

Het zijn nog brandweerauto’s zoals ze in kinderboeken worden getekend: de Ahrens Fox brandweerwagens die bijna 50 jaar lang dienst deden in Rotterdam. Inmiddels zijn ze bijna 100 jaar oud, maar ze rijden en spuiten nog en zijn helemaal opgepoetst.
Op 2 maart 1926 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot aanschaffing van modern auto-brandweermaterieel. Besloten werd een vijftal personen- en materiaalwagens, een autoladderwagen en een zevental motorbrandspuiten aan te schaffen. Voor de zeven autospuiten werd gezocht naar een type motorbrandspuit met een grote wateropbrengst en een hoge kwaliteit. Na oriëntatie viel de keuze op het Amerikaanse merk Ahrens Fox.
De Rotterdamse Ahrens Fox autospuiten waren uitzonderlijk in Europa.

Tussen december 1928 en februari 1929 kwamen de voertuigen in dienst. Enkele jaren later zouden vier van de zeven autospuiten nog een gesloten bestuurderscabine krijgen.
Behalve het uiterlijk van de voertuigen waren de technische prestaties opvallend. De zescilinder in lijn geplaatste motor was speciaal voor brandweerdoeleinden ontworpen.

Een van de zeven wagens is op 10 mei 1940 verloren gegaan bij de luchtaanval op vliegveld Waalhaven. De overige zes Ahrens-Foxen bestaan nog steeds, de laatste heeft in Rotterdam dienstgedaan tot 1972.
In het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis en in het Brandweermuseum Borculo zijn nog werkende exemplaren te zien. De Roteb, de gemeentelijke dienst van Rotterdam die alle gemeentelijke voertuigen in onderhoud heeft, ook die van de brandweer Rotterdam-Rijnmond, beheert de gereviseerde en drie nog werkende Ahrens Foxen.

(In de tijd dat de Ahrens Fox’en actief waren, was er namelijk nog sprake van de gemeentelijke brandweer Rotterdam, daarom zijn ze ondergebracht bij de afdeling Vervoer en Materieel van de gemeente Rotterdam.)

Boek “Geschiedenis van de Ahrens Fox”

Marinus Oosthoek (72) is een gepensioneerde brandweerman en één van de vier hobby-onderhoudsmonteurs van de Ahrens Fox. Hij heeft de geschiedenis van dit imposante voertuig in een boek vastgelegd. Het boek is geen roman, maar een chronologisch, feitelijk overzicht over de diensten van de historische brandweerwagens. Voorzien van veel foto’s.

De schrijver is ook de grote motor achter het in stand houden van de twee (drie?) Ahrens Foxen die Rotterdam nog rijk is.

Nog wekelijks werkt Marinus Oosthoek met zijn collega hobbyisten aan de drie Ahrens Fox brandweerwagens. Poetsen, sleutelen, oliepeil checken en weer poetsen. Nu doet Marinus het uit liefde voor de historische brandweerwagens, ooit werkte hij er tijdens zijn 42,5-jarige dienstverband nog een aantal jaar mee.

Door een donatie van de VRR blijven deze twee voertuigen rijden en worden ingezet bij evenementen.
Op 31 maart werd het eerste exemplaar aan Peter Erkens van de gemeente Rotterdam en Maurice Lenferink van de Veiligheidsregio Rijnmond overhandigd.

Volg ons!   facebook   twitter   youtube

U ontvangt dit persbericht omdat u op onze perslijst staat. Voor meer informatie kunt u terecht bij René van der Linden van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: 06-52506000