SLIM-Event 2023


Welkom bij het SLIM-event 2023!

Wat fijn dat je het SLIM-event 2023 wil bezoeken! SLIM staat voor 'Samen Leren van Incidenten een Must'. De 'i' kan echter breder opgevat worden: samen innoveren, samen inspireren. Alweer bijna een decennium doen wij dat met succes met elkaar in een veilige en open werksfeer.

Het SLIM-event 2023 is een fysiek event en biedt een inspirerend programma boordevol interessante, interactieve themasessies. Ze gaan grotendeels over echte incidenten uit onze regio en worden ondersteund met foto's, video's en geluidsbanden. Maar ook workshops, innovaties en andere zaken zijn te beleven. Dit alles met het hogere doel elkaar... SLIM'er te maken.

SLIM-event 2023 on tour!

Het SLIM-event is inmiddels alweer zeven keer een groot succes gebleken. Collega's van zowel binnen als buiten onze organisatie bezoeken het SLIM-event met veel plezier. Voor het eerst wordt het SLIM-event georganiseerd op vier verschillende locaties in de regio! Je kunt het SLIM-event op zowel de dag als in de avond bezoeken. Zie hieronder waar en wanneer het SLIM-event gehouden wordt.

banner

Dit jaar worden in totaal zeventien workshops gegeven. Scroll naar beneden om ze alle zeventien tot je te nemen. We kijken uit naar je aanwezigheid en willen je nu alvast danken voor de inspirerende sessies die we met elkaar tegemoet gaan.

Mis het SLIM-Event niet en meld je snel aan!

Vragen?

Voor vragen en/of aanvullende informatie kun je mailen naar fenna.oskam@vr-rr.nl

Aanmelden SLIM-event 2023

Inschrijven voor het SLIM-event 2023 is niet langer mogelijk.

Datum

Locatie

Tijdstip

Maandag 6 november Kazerne Moezelweg 14.00 – 21.30 uur incl. avondeten
(ook mogelijk om alleen het avondprogramma vanaf 19.00 uur te bezoeken)
Dinsdag 7 november Kazerne Vlaardingen 9.00 – 16.30 uur incl. lunch
Woensdag 8 november Kazerne Ridderkerk 9.00 – 16.30 uur incl. lunch
Donderdag 9 november Kazerne Olympia 17.30 – 22.00 uur incl. avondeten

Workshops

Bestemming niet bereikt...

Ongevallen met voorrangsvoertuigen

7 & 8 november

Marten Bij de Vaate / Arco Wiskerke

Rijden met verstand, het klinkt simpel... Maar dan, je pager gaat en de adrenaline schiet omhoog. Je voelt de druk om zo snel mogelijk ter plaatste te komen, om het verschil te maken. Maar waar trek je de grens? Hoe ver durf jij te gaan? Wat houdt toelaatbaar gedrag eigenlijk in en wanneer wordt het roekeloos? Ben jij je hiervan bewust? En wat als het fout gaat? In deze workshop leggen we de grootste risico's uit en hoe je ermee om kunt gaan. Vertrouw niet alleen op geluk, rij met verstand!

Schietincident Zorgboerderij

Schietincident Zorgboerderij

6 & 7 november

Anouk van Galen / Jos Bal

Een schietincident vond plaats op een zorgboerderij, waarbij twee cliënten zijn overleden en twee andere naar het ziekenhuis zijn gebracht. Dit incident heeft onschuldige slachtoffers gemaakt en heeft een enorme impact gehad in de gemeente Ablasserdam. In deze workshop delen twee OvD-G'en hun ervaringen, waarbij ze je meenemen in hun dilemma's en overwegingen.

Inzet ROV (duikrobot) bij Erasmusbrug

ROV

7 & 8 november

Edwin Vonk / Leon van Rij

Op 25 augustus 2022 werden de duikeenheden gealarmeerd voor een persoon te water onder de Erasmusbrug. Het slachtoffer is door de politie nog gezien aan de wateroppervlakte, maar net voordat de duikeenheden ter plaatse kwamen is het slachtoffer ondergegaan. Ter plaatse wordt er direct een duikinzet gestart door de duikeenheden van kazerne Slotlaan en kazerne Schiedam. Dankzij de samenwerking tussen mens en techniek werd het slachtoffer gevonden. Leon (bediener ROV) en Edwin (reddingsduiker) vertellen hun verhaal.

'n Lachend vuur achter je rug

Natuurbrand Ouddorp

6 & 9 november

Dirk Jan Bestman

Als eerste OvD rijd je 20 minuten over een drukke N57 naar één van de grootste natuurbranden in de VRR. Een natuurbrandbestrijdings- peloton is gealarmeerd. Onderweg lukt het niet om contact te krijgen met de bevelvoerder. Moet je opschalen of afwachten? En dan kom je ter plaatse! Je denkt overzicht te hebben, maar toch weet deze brand je te verrassen: "Kijk eens achter je, rookpluimpjes in een ander gebied!" Kun je het hoofd koel houden bij 27°C?

Een explosie, wat doet QRT daar?

TEV

7 & 8 november

Edwin Slagmolen

‘’Vierde aanslag in één week tijd op Crooswijkseweg in Rotterdam: 'Laat dit alsjeblieft stoppen'’’ (AD)
Al geruime tijd zijn er aanslagen in onze regio, waarbij explosieven worden gebruikt. Deze explosieven worden niet alleen gebruikt bij aanslagen, maar ook geproduceerd en vervoerd. De recente gebeurtenissen maken het belang van effectieve inzet van hulpdiensten in deze situaties groter. Buiten het gevaar voor het doelwit van de aanslag, lopen ook de mensen in de omgeving en de hulpdiensten zelf risico's, zelfs na de aanslag. In onze workshop bespreken we deze nieuwe en urgente uitdagingen. We gaan dieper in op de toegevoegde waarde en delen ervaringen om de veiligheid en respons op dergelijke incidenten te verbeteren.

Een échte gaspakken inzet

gaspak

6 november

Wilco Andeweg

Een gaspakkeninzet is iets wat vooral veel geoefend wordt. Niet voor niets, want in het najaar van 2022 zijn er in korte tijd twee inzetten met de gaspakkenteams uit Rotterdam. Toevallig is bij allebei deze incidenten dezelfde AGS betrokken. Wat gebeurt er met mensen bij het roepen van een gaspakkeninzet en het daadwerkelijk in contact komen met gevaarlijke stoffen. Graag delen wij onze ervaringen over deze twee IBGS incidenten, waarbij de human factors een belangrijke rol spelen.

Gevaarlijke gas(t) in de woning

gasexplosie

6 & 8 november

Marco van den Berg

De meldkamer vraagt om assistentie politie; een bewoner heeft de gaskraan open gezet en dreigt het gas aan te steken. Is het een verloren zaak en ben je afhankelijk van Stedin voor het afschakelen of zijn er nog mogelijkheden om als brandweer in te grijpen. In deze workshop nemen we je mee in de dynamiek van de gaslekkage in een woning. Hoe snel kom je tot een explosief mengsel, waar kan je het beste ventilatie creëren en welke opties heb je nog meer.

Onbereikbaar is niet onwerkbaar

RTH

6 november

Stephan Remmink

Onbekend maakt onbemind: Waar het te diep of te hoog wordt, start het voor ons als RedTeam Hoogteverschillen. Is dat waar? Tijdens deze workshop nemen wij jullie mee aan de hand van eerdere incidenten en bespreken wij; waar lopen we tegen aan, maar ook waar kunnen wij de eenheid ter plaatse faciliteren. Onze doelstelling: gezamenlijk maken wij het hoogteverschil gelijk.

Wat als alles wegvalt?

USAR 2

6, 7 & 8 november

Frank Zoeteweij / Martine Timmermans / Kees van den Berg

Op 6 februari jl. waren er heftige aardbevingen in Turkije. USAR.NL was binnen 24u na de aardbeving in Turkije en stuurde na ongeveer 30 uur de eerste teams het rampgebied in. Ondanks dat alles weggevallen was, wist USAR de eerst coördinatie en verbindingen te leggen. In het veld redden de reddingswerkers totaal 12 mensen, een hond en een kanarie. Samenwerking, coördinatie en organisatie was tijdens de inzet van groot belang. Dit ging niet altijd zoals gewenst, het team kwam op verschillende fronten voor uitdagingen en grote dilemma's te staan.

Voorspelbare afloop?

Voorspelbare afloop

6 & 7 november

Rob Koning / Mark van Houwelingen / Herman Belonje / Marc Grijzenhout / Rogier Piek

Brand bij een afvalverwerker! Voorspelbare afloop? Maar wat als de keten wel klopt en iedereen hierin zijn rol en verantwoordelijkheid pakt? Rob, Mark, Herman, Leo en Rogier nemen jullie mee in een incident, waarbij de vooraf bedachte plannen en adviezen hun vruchten afwerpen.

Daar lagge ze dan!

oefenongeval

9 november

Dennis Hanse / Marcel Jocker / Patrick Nuij / Herman Slinger

We oefenen allemaal met veel plezier, maar zijn we ons ook bewust van de gevaren? In Stellendam kwamen we hier op een vervelende manier achter. We vertellen je ons verhaal over het hoe, waarom en hoe verder.

Wandelweer

sun-1651316_1280

6 november

Bas Pronk   /   Toine de Wit   /   Jeroen Dubbeldam

Op 25 februari 2023 wordt de brandweer gealarmeerd voor een waterongeval in de Beningerslikken te Zuidland. Wat volgt is een incident dat complex is vanwege de afgelegen ligging, moeilijk bereikbaar terrein en mogelijk veel slachtoffers. Hoe handel je als OD tijdens zo’n incident? Wat kunnen de kustwacht, de politie en andere huldiensten betekenen en hoe voorkom je dat je elkaar in de weg zit?

Sitting in the hot seat

014-meldkamer-maart2023

7 & 8 november

Maartje van Toor

Een 112-melding aannemen, prioriteit bepalen, een burger adviseren, beeldvorming zonder (volledig) beeld te hebben... Vandaag ga je zelf aan de slag. Aan de hand van echte geluidsfragmenten moet je beslissen of en welke hulp je stuurt. Was je inschatting juist? Kwam het overeen met je beeld? Dat merk je pas achteraf...

(Dit is geen herhaling van de meldkameroefening die in 2023 op de oefenplanning staat voor elke ploeg)

TCO na rea familielid

TCO 2

7 november

Machiel van Kampen

Als vrijwillig brandweerman heb je een hele leuke hobby, maar soms is die hobby wat winder leuk. Op 18 november 2022 wordt de ploeg van Oude-Tonge gealarmeerd voor een reanimatie. Ter plaatse blijkt het om een voormalig ploeglid te gaan en familie van een huidig ploeglid. Dit is het verhaal van Machiel van Kampen en hoe de ploeg van Oude-Tonge met hulp van TCO dit incident kon verwerken.

Brand Windturbine

Windmolenbrand 2

9 november

Kees Dubbeld / Han van Oostenbrugge

Op maandagmiddag 30 november 2020 werd kazerne Olympia gealarmeerd voor een brand aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. De brand vond plaats in het Energiepark Haringvliet Zuid, waar een van de nieuwe windturbines werd getest en er brand uitbrak onder in de turbine.

Rookverspreiding

Brandweerman en ladder

8 november

Joost Ebus

Joost neemt je in zijn workshop mee in het onderzoek naar rookverspreiding dat in Oudewater is uitgevoerd. Welke lessen kunnen hier uit getrokken worden en vooral wat betekent dit voor jou in de praktijk.

Aan dat hand van voorbeelden wordt de vergelijking gemaakt tussen het onderzoek en de praktijk. Hij is benieuwd wat jij zou doen als je voor een van de scenario’s zou komen te staan.

Dakbrand met en door zonnepanelen

Zonnenpanelen 1

8 & 9 november

Marc Melissant / Arco Kooijman

Op een zonnige, warme zaterdagmiddag in mei wordt de blusgroep van Nieuwe-Tonge gealarmeerd voor een dakbrand. Het betreft een woning waar twee dagen eerder 26 zonnepanelen op het dak zijn geplaatst. Ter plaatse is er enorme rookontwikkeling en is de brand uitslaand en doorgeslagen naar binnen. Door de aanwezigheid van de zonnepanelen valt deze 'standaard brand' nu onder de categorie 'standaard afwijking', wat gevolgen heeft voor onze ervaring, kennis en leiderschap.