Zoeken

Rookverspreiding (Maastoren)


Op woensdag 23 augustus 2017 breekt er brand uit in de Maastorenflat in Rotterdam. De brandmeldinstallatie (BMI) ter plaatse meldt een aangesproken rookmelder in de dakopbouw op de 15e verdieping.

SLIM leerpunt

Waar rook is, is vuur. Rookverspreiding door hoogbouw kan van verschillende factoren afhangen. Het beeld kan per verdieping compleet verschillen!

Incidentverloop

De eerste (TS) brandweereenheid treft op de 15de verdieping geen brand, maar wel rook aan. De brand werd circa 50 minuten na de eerste melding in een kast c.q. serverruimte van een kantoor op de derde verdieping ontdekt.

Alle 44 woningen hebben rook en/of roetschade opgelopen. Het is onduidelijk hoe de rookverspreiding plaats heeft gevonden en waarom het brandmeldpaneel en de brandweer geen melding van de brandverdieping hebben ontvangen.

Knelpunten/bijzonderheden

  • Tijdens dit incident heeft het traceren van de brand veel kostbare tijd gekost, dit kwam doordat de brandweer relevante informatie miste. Een koppeling tussen de BMI’s of een doormelding van de BMI van de kantoren, had voor een snellere ontdekking van de brandhaard kunnen zorgen.

Aanbevelingen

  • Controle is beter: Sla geen woning en/of verdieping bij de verkenning over, rookverspreiding is moeilijk te voorspellen. De compartimentering kan anders uitgevoerd zijn dan verwacht en de rookverspreiding kan per woning verschillen vanwege de stand van deuren en ramen, ventilatie en/of de aanwezigheid van een warmteterugwininstallatie.

maastorenflat