Brandbestrijding in hoogbouw
In regio Rotterdam-Rijnmond verschijnen steeds meer hoge gebouwen. Brandbestrijding in hoogbouw is vaak complexer dan in reguliere werk- of woongebouwen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een handboek ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij brandbestrijding in hoogbouw hoger dan 70 meter. Tijdens een grote oefening eind juni in De Rotterdam werd het handboek aan de media gepresenteerd.
Handboek
Hier kun je het handboek incidentbestrijding hoogbouw downloaden. Het is geschreven als naslagwerk voor een brede doelgroep die betrokken is bij brandbestrijding bij hoogbouw. Dit is een ‘groeidocument’ en wordt in de toekomst verder aangevuld met nieuwe inzichten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
(Foto: Killian Lindenburg // AD)
In Rotterdam worden de komende jaren veel nieuwe hoge gebouwen gebouwd. Tientallen gebouwen worden hoger dan 100 meter en enkelen zelfs hoger dan 200 meter. Deze superhoogbouw en de toenemende vergrijzing vragen van de hulpdiensten een aangepaste en verbeterde aanpak bij brandincidenten. De wereld verandert en wij veranderen mee!
Veilig en effectief optreden bij brand
Om ook in de toekomst effectief en veilig branden in hoogbouw te bestrijden, heeft de VRR een handboek samengesteld. Hierin wordt beschreven hoe hulpdiensten veilig en effectief kunnen optreden bij brand in hoogbouw en hoe er in de ontwerpfase van gebouwen al rekening gehouden kan worden met veiligheid. Projectleider Rogier Piek: “Het handboek is een belangrijke stap in de ontwikkeling en borging van expertise op het gebied van hoogbouw en daar zijn wij trots op.”
Doelgroep
Het handboek is bedoeld als naslagwerk voor iedereen die betrokken is bij brandbestrijding in hoogbouw. Denk aan de brandweer, operationeel leidinggevenden, (beleids-)adviseurs en meldkamercentralisten. Het bevat scenario’s, tijdlijnen en een uitgebreide lijst met materiaalkeuzes bij een inzet. Het handboek is een groeidocument dat continu wordt aangevuld met nieuwe inzichten en praktijkervaringen.
Veiligheid in hoogbouw is cruciaal. Met het handboek van de VRR is de brandweer beter voorbereid op branden in hoge gebouwen, wat bijdraagt aan de veiligheid van de inwoners van Rotterdam.
Meer weten?
Ben jij geïnteresseerd in brandbestrijding in hoogbouw? Stuur je naam en contactgegevens naar Rick Koedoot via rick.koedoot@vr-rr.nl en we houden je op de hoogte.