Zoeken

Opleidingen VRR gecertificeerd

Gepubliceerd op 5 februari 2019

Sinds medio oktober 2018 is Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond officiëel gecertificeerd om brandweercollega’s op te leiden namens het IFV.

Jolanda Trijselaar, directeur brandweer, nam maandag 7 januari een plakkaat in ontvangst.

Tekst gaat verder na de video.

Martin Lugtenburg is hoofd van de afdeling Vakbekwaamheid en verantwoordelijk voor de opleidingen die worden aangeboden. “Ik ben blij dat we dit certificaat mogen hanteren. Het bevestigt dat onze opleidingen voldoen aan de norm en het is een groot compliment voor onze mensen.

Wat verandert er nu?

Martin: “Met dit certificaat garanderen we dat iedereen die de opleiding doorloopt dezelfde kennis en vaardigheden beheerst. We leiden natuurlijk al heel lang brandweerpersoneel op. Toen was er van normering nog geen sprake, omdat heel lang het plan is geweest dat het IFV landelijk de opleidingen zou verzorgen. Nu is ervoor gekozen dit toch regionaal te doen, namens het IFV en met vastgestelde normering. Het is mooi om te zien dat we daaraan voldoen.

Moeten we onze mensen nu opnieuw gaan opleiden?

Martin: “Nee, zo moet je dat niet zien. De certificering van het IFV betekent dat wij mensen nu een betere start kunnen geven dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Je hebt het dan over een beginnend beroepsbeoefenaar. Maar mensen die tien jaar geleden begonnen hebben inmiddels zoveel uitrukken, oefeningen en trainingen gehad dat ze ervaren brandweerlieden zijn. Heropleiden is dus niet nodig.

Goed beschouwd kun je het opleidingstraject zien als allerlei radertjes die in beweging worden gebracht. Met de IFV-certificering garanderen we dat het beleid klopt, dat alle opleidingen goed beschreven zijn, dat het niet uitmaakt wie de trainer is en dat iedere deelnemer met dezelfde kennis en vaardigheden aan de slag kan.”