De Rapid Responder, wat is dat voor een voertuig?
Je hebt hem vast wel eens zien rijden of misschien heb je er weleens van gehoord; de Rapid Responder van AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR). De Rapid Responder is een klein ambulancevoertuig, waarin een ambulanceverpleegkundige alleen rijdt. Door het kleinere formaat van het voertuig kan de Rapid Responder zich onder meer sneller verplaatsen door het verkeer.
Onderdeel van de reguliere ambulancezorg
“De Rapid Responder kan precies dezelfde hulp bieden als een gewone ambulance. Het enige wat een Rapid Responder niet kan is een patiënt naar het ziekenhuis vervoeren, vertelt Sebastiaan Bakker, ambulanceverpleegkundige op de Rapid Responder en reguliere ambulance bij de AZRR. De Rapid Responder maakt onderdeel uit van onze reguliere ambulancezorg en helpt mee om de piekmomenten op te vangen. Ook ontlasten we de A-ambulances door als dichtstbijzijnde reguliere ambulancecapaciteit de paraatheid van het gebied te dekken. Omdat de Rapid Responder geen patiënt kan vervoeren vanaf een ongeval of andere locatie worden we voornamelijk ingezet voor de eerste hulpverlening ter plaatse. Moet een patiënt toch vervoerd worden naar een ziekenhuis dan vragen we alsnog een reguliere ambulance ter plaatse.”
Paraatheid
Door de weeks rijden in de regio Rotterdam-Rijnmond vier Rapid Responders verdeeld over verschillende diensttijden. In het weekend zijn er twee Rapid Responders beschikbaar. “Vandaag ben ik gestart op onze opkomstlocatie Breslau in Barendrecht. Barendrecht is één van onze vier opkomstlocaties in de regio. Ik controleer de inhoud van het voertuig, maar ook het voertuig zelf. Het werk op de Rapid Responder verschilt op een paar punten met het werk op de reguliere ambulance. Het zelfstandige karakter vraagt namelijk om anders denken en werken. Je bent verantwoordelijk voor het gehele proces en je kunt niet direct met je collega chauffeur overleggen over de patiënt of over de situatie bij bijvoorbeeld een ongeval, geeft Sebastiaan aan”.
Extra scholing
Om als verpleegkundige op de Rapid Responder te kunnen werken heb je een extra scholing nodig om te rijden met spoed. “Ik vind het werken op de Rapid Responder leuk en dynamisch”, zegt Sebastiaan, “maar je moet het wel blijven afwisselen met de A-wagen. Ik zie het werk op de Rapid Responder daarom ook als een mooie uitdaging en aanvulling op mijn vak als ambulanceverpleegkundige.”
Spoedritten
Benieuwd hoe een spoedrit eruit ziet? Volgende keer laten we hier een paar ritten zien met handige tips voor weggebruikers!