Zoeken

Rotterdam en Antwerpen werken samen aan veiligheid havens

Gepubliceerd op 17 mei 2024

Samenwerken aan de veiligheid in de twee grootste havengebieden van Europa en leren van de gezamenlijke uitdagingen. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst tussen Rotterdam en Antwerpen. Deze is vrijdag 17 mei in stadion De Kuip ondertekend.

018-VRRSamenwerkingOndertekening-MeginZondervan

Foto's: Megin Zondervan

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), de Gezamenlijke Brandweer (GB) en de Brandweer zone Antwerpen hebben eerder in 2019 een overeenkomst getekend. Met de hernieuwde ondertekening is sinds vandaag ook de Hulpverleningszone Waasland toegetreden.

De vier partijen werken vooral samen op het gebied van Industriële Veiligheid (repressie en preventie), Scheepsincidentbestrijding, Vakbekwaamheid, HR en Veilig Leven. We delen onder meer expertise, sparren over gezamenlijke uitdagingen en kijken met elkaars werk mee. Er hebben ook al gezamenlijke oefeningen plaatsgevonden, zodat we elkaar effectief kunnen helpen bij een groot incident.

Alle betrokken partners konden twee dagen lang kennis en expertise uitwisselen binnen verschillende werkgroepen rond de diverse beleidsthema’s.

027-VRRSamenwerkingOndertekening-MeginZondervan

Burgemeesters en directeuren

De overeenkomst is vrijdag 17 mei ondertekend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen. Onze directeur Arjen Littooij heeft namens de VRR ook zijn handtekening gezet, net als GB-directeur Jan Waals, Zonecommandant Bert Brugghemans van Brandweer Zone Antwerpen en zonecommandant Thierry van Goethem van Hulpverleningszone Waasland

De afgelopen jaren is de samenwerking als zeer positief ervaren. Hulpverleningszone Waasland is met deze nieuwe overeenkomst aangesloten. Waasland beschermt een deel van de haven in Antwerpen, werkt nauw samen met Brandweer Zone Antwerpen en is daarmee ook een logische samenwerkingspartner voor de VRR en de GB.

017-VRRSamenwerkingOndertekening-MeginZondervan