Zoeken

Brandweer RTHA en VRR gaan meer samenwerken

Gepubliceerd op 23 april 2024

De brandweer van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) helpt vanaf vandaag mee met het bestrijden van incidenten in het gebied van de luchthaven. Dat was de taak van de brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Dit pakken de organisaties nu samen op. Algemeen directeur Arjen Littooij van de VRR en CEO Wilma van Dijk van RTHA ondertekenden hiervoor dinsdag een samenwerkingsovereenkomst.

Vanaf vandaag zal de meldkamer van de VRR de luchthavenbrandweer informeren over incidenten op het openbare terrein van de luchthaven, zoals bij kantoren, parkeerterreinen en hotels. Dit betekent dat de luchthavenbrandweer kan uitrukken bij reanimaties, verkeersongevallen en branden. Dit gebeurt naast de inzet vanuit de VRR. Door deze samenwerking is de burger nog sneller geholpen.

Tot nu toe lag de verantwoordelijkheid voor aanpak van incidenten in het openbare gebied rondom de luchthaven bij de VRR-brandweer, terwijl goed opgeleide brandweerlieden van de luchthaven beschikbaar zijn op hun kazerne. Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst kunnen zij nu in actie komen bij voldoende bezetting (en als zij niet ingezet zijn voor vliegtuigbrandbestrijding) en de hulpverlening opstarten.

Crashtender inzetbaar voor grote incidenten
Ook is in deze overeenkomst vastgelegd dat de VRR op afroep gebruik kan maken van een crashtender van de luchthavenbrandweer. Deze voertuigen zijn uitgerust met grote watertank, schuimvormend middel en bluspoeder. De crashtender kan ook een waterkanon inzetten die tot 90 meter ver weg kan spuiten. Dit kan het verschil maken bij grote incidenten. De crashtender zal vooral ingezet worden bij incidenten waar veel water nodig is, bij branden met brandbare vloeistoffen of incidenten met hoge spanning.

Het is belangrijk dat we goed samenwerken met onze partners voor een veiligere regio. Arjen Littooij: “Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We zijn trots op deze stap naar een efficiëntere en effectievere hulpverlening, in samenwerking met onze collega's van Rotterdam The Hague Airport."

officiele kanalen

v.l.n.r.: Tjeerd Neumann (VRR), Wilma van Dijk (RTHA), Arjen Littooij (VRR), Marijn van Eijsden (RTHA) en Mark Visser (RTHA)