Zoeken

Piketfuncties binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Gepubliceerd op 8 maart 2024

We zijn er. Altijd. Daarom zijn piketfuncties cruciaal binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). We weten niet wanneer incidenten plaats zullen vinden, dus moeten onze hulpverleners 24/7, 365 dagen per jaar klaarstaan om te reageren op elke denkbare noodsituatie. Bij de VRR zijn de piketfuncties van onschatbare waarde voor de veiligheid en het welzijn van onze samenleving.

In onze film ter ere van internationale vrouwendag zijn vrouwen in verschillende piketfuncties te zien. Zij leiden de weg in crisis en actie. Van eerstehulpverleners ter plaatse tot woordvoerders en informatiemanagers; elk van deze functies vervult een cruciale rol in het coördineren van hulpverleningsactiviteiten, maar wat houden die functies eigenlijk in?

Een brandweerprofessional is belast met het bestrijden van branden, het redden van levens en het verlenen van eerste hulp bij ongevallen en noodsituaties binnen de regio. Moed en vastberadenheid zijn essentieel bij het omgaan met de meest urgente en levensbedreigende situaties. De 24-uursdiensten van de beroepsbrandweer zijn geen piketdiensten, maar wachtdiensten.

De Officier van Dienst – Geneeskundig speelt een cruciale rol in het coördineren van de medische hulpverlening bij grote incidenten, rampen of crises binnen de regio. Taken omvatten onder andere het beoordelen van de medische situatie ter plaatse, het coördineren van medische teams en middelen, en het samenwerken met andere hulpdiensten.

De Omgevingsanalist Communicatie speelt een sleutelrol bij het analyseren van berichten in de omgeving en het monitoren van mogelijke dreigingen. De analyses helpen om beslissingen te nemen en in te spelen op het sentiment in de samenleving.

De Informatiemanager coördineert operationele informatie tijdens noodsituaties en verzamelt, analyseert en verspreidt essentiële informatie om beleidsbeslissingen te nemen. De informatiemanager legt ook de vergaderingen van de operationele teams (COPI, ROT, RBT) vast in een gezamenlijk systeem (LCMS).

De Officier van Dienst – Brandweer heeft een leidinggevende rol binnen de brandweer, waarbij brandweereenheden bij incidenten, rampen en crises worden aangestuurd en gecoördineerd. Expertise, leiderschap en vastberadenheid zijn nodig voor het effectief coördineren van noodsituaties.

De Regionaal Operationeel Leider staat aan het hoofd van operationele activiteiten bij grote incidenten, rampen of crises. Verantwoordelijkheden omvatten het beoordelen van de situatie ter plaatse, het benoemen van knelpunten en het nemen van besluiten om een crisis te bestrijden.

De Woordvoerder fungeert als het aanspreekpunt voor informatie voor de media en het publiek tijdens noodsituaties. Deze rol omvat het onderhouden van contacten met de media, het verstrekken van betrouwbare informatie om de transparantie en het vertrouwen van het publiek te waarborgen.

In een wereld waar noodsituaties en rampen onvoorspelbaar kunnen toeslaan, zijn deze piketfuncties van onschatbare waarde voor de veiligheid en het welzijn van de inwoners. Door hun toewijding, kennis en doorzettingsvermogen vormen deze professionals de ruggengraat van onze snelle reactie op noodsituaties, waarbij ze vaak onder extreme omstandigheden het hoofd koel houden.

Ben je enthousiast geworden en heb je interesse in wat meer spanning en actie tijdens je werk? Er zijn nog veel meer piketfuncties binnen de VRR en ons recruitmentteam vertelt je er graag meer over! Neem gerust contact op.

Team recruitment
E-mail: recruitment@vr-rr.nl
Whatsapp: Stuur ons een WhatsApp!