Zoeken

De werkdag van wijkbrandweerman Martin Bouman

Gepubliceerd op 2 februari 2024

Wijkbrandweerman Martin Bouman heeft eind januari vanuit Ridderkerk een vaste aanstelling ontvangen. Hij beschreef eerder in magazine SAMEN zijn werkdag.

Voor Martin is geen werkdag hetzelfde. Begin 2023 is hij begonnen in deze functie in Ridderkerk. Hij leert elke dag nieuwe dingen. "Ik wil de veiligheid van alle burgers in mijn wijk vergroten."

Tekst: Nienke Landré

Wijkbrandweerman-Martin-Bouwman-en-burgemeester-Marco-Oosterwijk-768x545

Martin ontvangt zijn vaste aanstelling. Foto: Gemeente Ridderkerk.

Om 8.00 uur begint Martin zijn werkdag met het doornemen van zijn mailbox. Meestal is zijn agenda op maandag nog wel leeg, maar dat is wel anders als het eenmaal woensdag is. “Dan is de rest van de week wel volgepland. Het is altijd hartstikke druk. Mijn werkzaamheden verschillen elke dag. Zo geef ik de ene dag presentaties over brandveiligheid in verzorgingshuizen en bezoek ik de volgende dag vervuilde woningen waarbij het risico op brand aanwezig is en ga ik in gesprek met de bewoners. Juist die variatie aan werkzaamheden geven mij energie, want zo kom ik veel in contact met de mensen in Ridderkerk. Zij komen bewust naar me toe om van alles te vragen. Dat vind ik het mooiste; mensen weten mij tegenwoordig echt te vinden.”

Voordat Martin aan de slag ging als wijkbrandweerman, was hij brandweerman in Rotterdam. “Ik ben er in 2007 begonnen. Als brandweerman was ik veel meer bezig in de praktijk. In mijn rol als wijkbrandweerman houd ik mij nu vooral bezig met het bewust maken van mensen over wat ze moeten doen als er brand uitbreekt en waar ze dan rekening mee moeten houden. Beide vind ik leuk. Daarom werk ik nu ook bij de vrijwillige brandweer in Ridderkerk. Die combinatie is mooi. Tijdens het uitrukken als brandweerman kom ik bijvoorbeeld steeds weer dingen tegen die ik als wijkbrandweerman kan oppakken. Die twee functies vullen elkaar dus echt aan. Ik zeg altijd: het brandweerbloed stroomt door mijn aderen. Hier kan niks tegenop. Dit werk past heel goed bij mij.”

De wijkbrandweerman hoopt met zijn werkbezoeken en advies mensen te kunnen bereiken die het nodig hebben. “Ik geef wekelijks reanimatieworkshops en presentaties op basisscholen. Het is hartstikke waardevol om kinderen uit te leggen wat de brandweer doet. Het is namelijk veel meer dan branden blussen. Bij die lessen kan ik dat laten zien. Daarnaast is het ook mijn taak om de veiligheid van de inwoners van Ridderkerk te waarborgen. Die taak neem ik serieus. Ik haal er kracht uit als mensen naar mij toekomen met vragen en ik ze kan helpen. Het komt regelmatig voor dat ik verbaasde reacties krijg, omdat mensen niet hadden verwacht dat kleine maatregelen zulke grote gevolgen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een rookmelder of geen spullen op de trap leggen die de vluchtroute hinderen. “

Ketenpartners

Martin merkt dat het werk steeds makkelijker wordt naarmate hij meer samenwerkt met zijn collega’s. “Hoe groter je netwerk wordt, hoe makkelijker het is om de mensen te vinden die je nodig hebt. Hierbij vind ik het belangrijk om op te trekken met de ketenpartners, zoals woningbouwverenigingen, gemeenten, boa’s, politie en ambulance. Zo gaan we regelmatig samen de straat op om mensen te spreken en voor te lichten over (brand)veiligheid. Mensen stellen ons daarnaast ook actief vragen en daar word ik blij van. Samen met de ketenpartners kijk ik hoe we mensen kunnen helpen en dat maakt ons sterk. Je vult elkaar aan met de kennis die je hebt. Op die manier kun je de mensen ook het beste helpen.”

Arbeidsvreugde

Het werk brengt Martin veel arbeidsvreugde. “Ik ga fluitend naar mijn werk. De combinatie vrijwillige brandweer en wijkbrandweerman zorgt ervoor dat ik dicht bij de mensen in Ridderkerk sta. Ook weet ik wat er allemaal bij een brand komt kijken. Dat zie ik zeker als een pre. Veel mensen onderschatten de risico’s van brand. Tijdens presentaties valt het op dat veel mensen ook niet weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Op zulke momenten zie ik in hoe belangrijk mijn werk eigenlijk is. De tips die ik meegeef en de nazorg die ik doe, hebben zoveel gevolgen. Mensen vinden het ook echt fijn als je dan langskomt.”

Samen-De werkdag van Wijkbrandweer-Martin Bouman 29-08-2023 8

Martin (voorgrond) met een groot deel van de wijkbrandweercollega's in onze regio. Foto: Lennaert Ruijnen

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine SAMEN #6 van de VRR.