Zoeken

Peter Schuurmans ontvangt hoge brandweeronderscheiding

Gepubliceerd op 14 november 2023

Peter Schuurmans (hoofd Veilig Leven) heeft dinsdagmiddag 14 november uit handen van burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Ahmed Aboutaleb het Zilveren Kruis van Verdienste ontvangen. Peter krijgt deze onderscheiding voor zijn enorme inzet voor de afdeling Veilig Leven, het opzetten van de belevingswoningen en zijn vastberadenheid om de wijkbrandweerman en -vrouw in onze regio te introduceren.

Peter werkt al vele jaren voor onze organisatie, onder meer als Officier van Dienst brandweer. Hij ging in 2010 als pionier aan de slag met het project Brandveilig Leven en is nu Hoofd Veilig Leven.

Opspelden

Reactie commissie

Volgens de commissie heeft Peter dit onderdeel in de afgelopen jaren naar een hoger niveau gebracht. “Ook wat hij met de wijkbrandweer voor elkaar heeft gekregen, is echt exceptioneel. Hij heeft zichzelf hard gemaakt en een bepaalde vernieuwing ingezet. Dit heeft hij niet als opdracht gekregen van de organisatie, maar zelf ontwikkeld”, aldus de adviescommissie Waardering en Erkenning Brandweer (WEB)

“Hij slaagde erin externe partners aan te trekken, niet alleen voor financiële steun, maar ook om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen voor het vergroten van brandveiligheid bij kwetsbare groepen.” Peter heeft de afgelopen tijd regelmatig in de media optredens verzorgd om de onderwerpen rondom brandveiligheid bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Daarnaast geeft de commissie ook als aanvulling een stukje ambtelijk ondernemerschap. “Wat je niet zo vaak ziet binnen de brandweer. Hij heeft op bestuurlijk niveau ook hier en daar aan touwtjes getrokken voor middelen wat persoonlijke trekkracht toont en dit wordt door de commissie gewaardeerd”.

Kruis van Verdienste

Het Kruis van Verdienste is bedoeld om waardering uit te spreken richting een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de brandweer in het Koninkrijk. Deze onderscheiding is dit jaar twee keer eerder aan iemand in Nederland uitgereikt. Op de website van Brandweer Nederland vind je meer informatie over deze onderscheiding.

Groepsfoto Peter

v.l.n.r: Arjen Littooij (directeur VRR), Peter Schuurmans (hoofd Veilig Leven) en Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam en voorzitter Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.