Zoeken

SAMEN artikel: Nieuw talent vs Routinier

Gepubliceerd op 6 maart 2023

De een komt net kijken in het vak, terwijl de ander al 22 jaar in het vak zit. Beiden werken in de informatiemanagement bij het Multi Intelligence Center (MIC), waar ze bijdragen de juiste informatie in de juiste vorm op het juiste moment bij de juiste personen te krijgen. Hoe kijken ze naar hun vak? Wat is de afgelopen jaren opgevallen en hoe kijken zij naar de toekomst?

Maud

Nieuw talent - Maud Sterrenberg

‘Ik moest wel wennen aan alle afkortingen’

“Ik werkte naast mijn studie Filosofie parttime als evenementenbeveiliger. De veiligheidssector vond ik altijd al interessant. Een jaar geleden ging ik aan de slag bij MIC als communicatiemedewerker. Het jaar bracht mij allerlei nieuwe inzichten. Informatiemanagement lijkt simpel; informatie moet van punt A naar punt B. Maar je moet van alles definiëren. Wat is de juiste informatie eigenlijk? Wie is de juiste functionaris? Wat is het juiste moment? Ik heb geleerd dat er van alles fout kan gaan. Het luistert nauw. Informatie moet ook op de juiste manier worden geduid om te voorkomen dat het verkeerd wordt geïnterpreteerd. Dit maakt het werk heel uitdagend.

Iets waar ik aan moest wennen tijdens mijn eerste maanden bij MIC, zijn de afkortingen. Ik heb vanaf het begin een lijst bijgehouden met allerlei afkortingen, zodat ik de experts goed zou begrijpen.”

Respect

“Een belangrijke drijfveer voor mij is het meewerken aan een project dat waardevol is voor de samenleving. Ik heb daarom veel respect voor mijn collega’s. Zij hebben vaak veel kennis waar ik van kan leren. Het is ook goed om met een frisse blik naar een probleem te kijken. Dan is het fijn als de collega’s daarvoor openstaan. Naast creativiteit is structuur een vereiste bij dit werk. Bij MIC moet je buiten de gebaande paden denken. Hierbij ben je steeds bezig met associëren en nieuwe invalshoeken. Het is belangrijk dat je erna ook weer structuur aanbrengt.

Ik schrijf ook artikelen voor op de website, trouwens. Interviewen is dus onderdeel van mijn werk. Mijn eerste interview duurde twee uur. Daarin kwamen veel interessante uitspraken naar voren. Uiteindelijk passen er maar een paar in het artikel. Soms is het dus ook verstandig om van tevoren al te structureren zodat je het ook makkelijker voor jezelf maakt.”

Grote verschillen

“Toen ik hier net kwam werken, hoorde ik dat er grote verschillen zijn tussen de veiligheidsregio’s. Ik heb het idee dat veiligheidsregio’s best wel zelfstandig werken. MIC wil juist proberen samenwerking tussen de regio’s te bevorderen. Het interessante ervan is dat je pas zelfstandig je taken kunt uitvoeren als je van tevoren wordt meegenomen in het geheel. Zo weet iedereen wat het doel en hun bijdrage is. Daarvoor is dus ook samenwerking nodig.”

Sandra Breet

Routinier - Sandra Breet

‘De uitdaging is informatie te interpreteren’

“Ik werk inmiddels 22 jaar in informatiemanagement. Ik heb de opkomst van online en de daarmee toenemende beschikbaarheid van informatie van dichtbij meegemaakt. Er is tegenwoordig steeds meer en sneller informatie beschikbaar op elke denkbare plek. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien welke data we bij een ramp of crisis tevoorschijn kunnen halen. Vervolgens is het de uitdaging om deze informatie te interpreteren.”

Creatief

“In informatiemanagement is het ontzettend belangrijk dat je creatief bent. Ik kijk goed naar welke innovaties er zijn en hoe ik die kan gebruiken in het werkveld. Hoe kan ik een bepaalde ontwikkeling gebruiken voor de organisatie? Vroeger had je een aantal lijsten en overzichten in Excel en dat was het. Tegenwoordig is het zoveel groter en meer. Er bestaan nu data-analyses, scenariovorming, videobeelden en livestreams. Dit is ontzettend boeiend.”

Bijdrage aan veiligheid

“De stap naar MIC, die ik vorig jaar zette, was voor mij een logische keuze. Ik werkte namelijk bij team crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Ik vind het mooi dat ik met mijn werk bijdraag aan veiligheid. Dit is ook altijd de reden geweest dat ik binnen het veiligheidsdomein wilde werken. Ik vind het een luxe dat ik als vrouw in Nederland ‘s avonds in het donker alleen naar huis kan fietsen en dat kinderen op straat kunnen spelen. Ik denk dat MIC de toekomst is, vooral door de snelle ontwikkelingen in het informatiedomein. We kunnen nu nog niet zien hoe het er over tien jaar uitziet. Maar ik denk dat we hulpverleners echt kunnen helpen om hun vak op straat beter en sneller te doen.”

Nieuwsgierig

“Het is fantastisch om met jonge en nieuwe collega’s samen te werken. Zij hebben vaak een frisse blik. Ik kan hen vervolgens een stuk ervaring meegeven. Zo kan ik vertellen of iets al een keer eerder is gedaan. Of hoe we een project in het verleden oppakten. Ik vind dat je vaak veel van elkaar kan leren, waardoor je elkaar versterkt. Wat ik de nieuwe talenten in het vak wil meegeven?

Blijf een leven lang leren en blijf vooral nieuwsgierig. Stel vragen over waarom dingen gebeuren en waarom mensen dingen op een bepaalde manier doen. En doe vooral geen aannames, want daar zit altijd het gevaar in.”

Tekst: Harold Joëls

Foto: Eric Pecken

Bekijk hier het magazine SAMEN #4.