Zoeken

Tweedaagse in Rotterdam met de VRR, BZA en GB

Gepubliceerd op 14 juni 2022

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft samen met de Brandweer Zone Antwerpen (BZA) en de Gezamenlijke Brandweer (GB) een Tweedaagse georganiseerd met als doel de banden aan te halen en samenwerking te verstevigen. De VRR heeft met de BZA een convenant afgesloten, omdat Rotterdam en Antwerpen erg op elkaar lijken qua risicoprofiel. Zo hebben beide regio’s een havengebied, een vliegveld, tunnels, bruggen, hoogbouw, en dergelijke.

In het verleden is het bestuur van de VRR wel eens in Antwerpen geweest voor de samenwerking, maar helaas heeft dit tijdens de coronatijd grotendeels stilgelegen. Als hernieuwde kennismaking hebben wij nu in Rotterdam een Tweedaagse georganiseerd op 9 en 10 juni 2022.

Tijdens de Tweedaagse is inhoudelijk veel kennis gedeeld maar er zijn vooral banden aangehaald en afspraken gemaakt om de samenwerking weer verder te verstevigen. Er is afgesproken dat we in 2023 een gezamenlijke multidisciplinaire oefening gaan organiseren. Verder is er gesproken over SBB, schuimtransitie, het tweede loopbaanbeleid en andere onderwerpen zoals werving, diversiteit, industriële veiligheid en Veilig Leven. We merkten dat de VRR op bepaalde fronten al een stuk voorop liep qua ontwikkeling, maar op andere punten konden wij juist weer veel leren van BZA.

Op de eerste dag hebben we op de 31ste van het WPC gezeten en daarna gegeten op de SS Rotterdam, waar onze Belgische collega’s ook hebben mogen overnachten. Op de tweede dag zijn we naar de Moezelweg gegaan. Daar zijn we heel gastvrij ontvangen door de GB. De GB heeft ons meegenomen in hun wereld en materieel zoals hun blusrobotten, drones, tankbrandbestrijdingsmateriaal en hoogtereddingspullen gedemonstreerd, wat een goede indruk heeft achtergelaten. Daarna zijn we een kijkje gaan nemen bij de MIRG helikopter en zijn we meegenomen in de wereld van reddingen op zee, dit was ook erg mooi.

We kijken terug op een hele leerzame Tweedaagse en hebben veel afspraken gemaakt om de samenwerking voort te zetten.