Zoeken

Nieuwe voertuigen voor kazerne Krimpen aan den IJssel

Gepubliceerd op 8 juni 2022

Met groot enthousiasme nam de brandweerploeg van Krimpen aan den IJssel, in het bijzijn van burgemeester Martijn Vroom, dinsdagavond 7 juni diverse nieuwe voertuigen in ontvangst op kazerne Deerenberg.

Groot boven overdrachtVoertuigen

Naast een nieuwe tankautospuit, krijgen een haakarmvoertuig, een dompelpomp en een verzorgingsunit een plek op de kazerne. Ook zal er vanuit de Driemansteeweg voorzien worden in een toiletaanhanger bij ieder incident waar dat nodig is. Een deel van het materieel is bedoeld om regionaal in te kunnen zetten. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vervangt de komende jaren een deel van haar tankautospuiten.

Volgens clustercommandant Henk Steens kunnen de brandweermensen niet wachten om met het nieuwe materieel te gaan werken. “Het is een verademing. Met dit nieuwe materieel kunnen we onze inzet nog professioneler uitvoeren.”

003-OverdrachtVoertuigen

De nieuwe tankautospuit is onder meer voorzien van een aansluiting voor slangen aan de voorzijde, zodat vanaf daar bijvoorbeeld een redvoertuig gevoed kan worden. Dankzij een modern systeem zijn, op afstand, de belangrijkste pompfuncties en signaleringen af te lezen en is er een 360 graden camera beschikbaar. De ‘oude’ tankautospuit uit 2007 krijgt een nieuwe bestemming en zal gebruikt worden voor onze opleidings- en trainingsdoeleinden.

Het nieuwe haakarmvoertuig vervangt de wagen uit 1993. Hiermee kunnen we groot materieel vervoeren, zoals de nieuwe dompelpomp of verzorgingsunit. In vergelijking met het oude voertuig is deze milieuvriendelijker, langer en heeft een extra meesturende achteras.

002-OverdrachtVoertuigen

Dinsdagavond nam het korps ook een van de twee nieuwe verzorgingsunits van onze regio in ontvangst. De andere zal op kazerne Schiedam gestald worden. Er is voor gekozen de toiletten niet in de unit onder te brengen, maar hiervoor een aparte aanhanger aan te schaffen. Deze is in de groene kleur van de regionale voertuigen gespoten, omdat de toiletaanhanger niet alleen voor de brandweer inzetbaar is.

Daarnaast is de nieuwe dompelpomp een hele verbetering. Het gaat om een bronzen pomp, zodat brak water bij gebruik minder schade oplevert. Daarnaast zijn de slangen van 6 duims (15 cm) naar 8 duims (20 cm) dikte gegaan en kunnen we de slangen inpakken met behulp van een automatische voorziening. We zien bij de nieuwe pomp precies hoeveel water we leveren bij een incident.

De nieuwe unit is binnen een kwartier in staat om zo’n 8.000 liter water per minuut aan te leveren bij onze blusvoertuigen. Tevens is er een lichtmast aanwezig om ook in avond en nacht het werkterrein te kunnen verlichten. De VRR heeft zes dompelpompen aangeschaft om de 30+ jaar oude pompen te vervangen.

011-OverdrachtVoertuigen

Training en oefening

Al het personeel van de post Krimpen aan den IJssel heeft met het nieuwe materieel geoefend, zodat ze precies weten waar welke materialen zijn opgeborgen. De chauffeurs, die de tankautospuiten dompelpomp bedienen, hebben daarvoor een uitgebreid lesprogramma gevolgd aangevuld met een rijtraining.

Foto's: Megin Zondervan.