Zoeken

Hoe schaf je een ambulance of tankautospuit aan?

Gepubliceerd op 20 april 2022

Dick Ubas coördineert de afname van materieel voor brandweer en ambulancedienst bij de leverancier voor de VRR. Ook coördineert hij de afname van multi-inzetbare voertuigen. Hij overziet het hele proces, van bestelling tot uitlevering. Dick: “Zelfs daarna nog. Als ik ontdek dat een leverancier zijn afspraken niet is nagekomen, zorg ik ervoor dat hij dit alsnog gaat oplossen of aanleveren. Een goed implementatieproces hoort er ook bij, zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de collega’s bij Logistiek en Vakbekwaam instructie krijgen van zowel de chassis-leverancier als de opbouwer."

Tekst Simone LeeuwenkampBeeld Megin Zondervan

Dick: “Niks is zo vervelend als misgrijpen of apparatuur die niet meewerkt op een kritiek moment. Onze voertuigen moeten zo ingericht zijn dat onze professionals er ongehinderd mee kunnen werken. En ze moeten voor hén gebouwd zijn, niet dat je denkt ‘dit was vast een inkoopvoordeeltje, maar voor mijn werk niet praktisch’. Door mijn eigen vrijwilligerschap bij de brandweer en door contacten met gebruikers, weet ik welke aspecten echt belangrijk zijn.

Ik vind mijn baan de beste ter wereld. Ik weet dat Arjen Littooij weleens zegt dat hij die heeft, maar daar durf ik met hem over te sparren of dat zo is. Het puzzelen om alles zo goed mogelijk voor de gebruiker te realiseren, zorgt ervoor dat ik al mijn energie erin kwijt kan. Ik weet wat ik doe en waarvoor ik het doe.”

Inzetbaarheid
“Het maakt mij niet uit of het gaat om de aanschaf van een ambulance of een tankautospuit, ik vind het allebei even leuk en interessant. Afgelopen jaar heb ik onder andere de aanschaf en inbouw van vijftig nieuwe ambulances begeleid. Ik heb het schema steeds aangepast op de betrouwbaarheid van huidige voertuigen. Zo kon ik ervoor zorgen dat de inzetbaarheid van voertuigen zo hoog mogelijk bleef. Je denkt misschien: dat lijkt me niet zo ingewikkeld, dat is toch wat puzzelwerk? Maar dat is niet zo, het heeft veel voeten in de aarde voor een voertuig een tweede leven tegemoet gaat.”

2021 spant de kroon
“Het afgelopen jaar spande de kroon qua aanschaf. We hebben meer dan tien miljoen euro besteed aan rijdend materiaal, nog los van de inventaris. Dat is echt uitzonderlijk. Het komt deels door corona. Veel voertuigen hadden opeens veel langere levertijden en waren pas vorig jaar gereed, terwijl ze al twee jaar eerder besteld waren. Nog nét voor de Kerst konden we de laatste voertuigen ophalen.”

Estafette-aankoop
“Het is fantastisch dat het allemaal gelukt is, maar ik heb er ook wel slapeloze nachten van gehad. Soms ging het niet vanzelf. Ik bedoel, de vraag en het aanbod moet wel blijven aansluiten. Na zes jaar en zo’n 350.000 kilometers op de teller is een ambulance echt op. Ook konden we de leveranciers natuurlijk niet aan hun lot overlaten; de kosten gaan voor de baten uit, dus die moesten we ook op tijd betalen, zodat zij niet failliet zouden gaan. Dat soort dingen. En dan had ik zelfs op mijn vrije dag nog ingevingen die ik tóch even ging nabellen. Was dit wel gecheckt? Sloot dat wel aan?”

Bepakken op afstand
“Onderdeel van een aanschaf, is langsgaan bij de leverancier. Dan kunnen we de wagen precies zo laten bepakken als wij hem hebben willen. Toen het virus weer oplaaide konden we niet meer naar de fabriek in Oostenrijk. Alleen al met de quarantaine zouden we dan twintig dagen zoet zijn, dus hebben we maar een tankautospuit bepakt via Teams. Twee dagen zaten we achter dat scherm en toen was de klus geklaard. Uniek! Het is bovendien een auto geworden waar bijna niemand wat over te zeuren had en dat is ook uniek, hoor.”

Compact en kwaliteit
​​​​​​​“Of ik het weer zo zou willen? Nee, want je mist toch kleine dingen, die we nu achteraf moesten oplossen. Maar wat het ons wel gebracht heeft, is meer efficiëntie. Er was gewoonweg geen ruimte voor een hele delegatie. Dat geldt straks ook voor het opleveren en opleiden. Dat kan en mag nog niet in grote groepen. Dat wordt weer een uitdaging, maar ook dat zal wel lukken. Het duurt misschien wat langer, maar dan heb je ook wat.”