Zoeken

BrandweerBRZO artikel: Jaarplan Netwerk Industriële Veiligheid 2022: ‘Samen aan de slag’

Gepubliceerd op 17 januari 2022

2022 wordt het jaar van verandering voor de BrandweerBRZO-community. Het LEC BrandweerBRZO wordt omgedoopt tot LEC Industriële Veiligheid en wordt dan de spil van het gelijknamige netwerk. Tijdens de netwerkdag op 17 maart zal de nieuwe huisstijl van het LEC IV worden gepresenteerd. Vooruitlopend op de nieuwe identiteit is recent het eerste Jaarplan van het Netwerk Industriële Veiligheid verschenen, getiteld: 'Samen aan de slag'. Een doorkijkje naar de activiteiten en projecten in 2022. Het Jaarplan van het LEC Industriële Veiligheid (zie download) is geïntegreerd in het Jaarplan van het netwerk.

Publicatie 13-12-2021
Lees het originele artikel hier.

Het Jaarplan van het Netwerk Industriële Veiligheid benoemt vier groepen projecten die komend jaar worden uitgevoerd.

  • Projecten binnen het jaarplan van het LEC Industriële Veiligheid
  • Projecten binnen het jaarplan van het Netwerk Industriële Veiligheid
  • Inzet van de veiligheidsregio's op de PGS-reeks
  • Bijdrage van de veiligheidsregio's aan het jaarplan van BRZO+

De financiering voor de uitvoering van de laatst genoemde drie komt uit de 'Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid' (MOV). De projectgelden worden beschikbaar gesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en worden door de koepel Omgevingsdiensten NL uitgekeerd aan de uitvoerende organisaties, zoals Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio's en omgevingsdiensten.

Brandweeradvisering en afvalbedrijven

Voor de veiligheidsregio's staan binnen het Netwerk Industriële Veiligheid 2022 twee projecten op de kalender: het actualiseren van de Handreiking brandweeraanwijzingen Omgevingsvergunning milieu en een onderzoek naar de brandveiligheid bij afvalbedrijven. Beide projecten worden gecoördineerd door het LEC.

De Handreiking brandweeraanwijzingen moet worden aangepast op actuele ontwikkelingen. Om te beginnen wordt de nieuwe adviesrol van de veiligheidsregio's in het licht van de aanstaande Omgevingswet beschreven. Daarnaast komen nieuwe brandveiligheidsrisico's aan de orde, zoals de gevolgen van de energietransitie voor Brzo-bedrijven. Het gebruik van nieuwe energiebronnen en alternatieve brandstoffen kan ook consequenties hebben voor de bedrijfsbrandweeraanwijzing in verband met het veranderende risicoprofiel.

Foto: Branden bij afvalbedrijven hebben grote milieu-impact

Het project 'Brandveiligheid bij afvalbedrijven' heeft tot doel meer inzicht te krijgen in de brandoorzaken bij branden in deze bedrijvencategorie. De urgentie van dit onderzoek wordt onderstreept door het grote (en toenemende) aantal grote branden bij afvalverwerkings- en recyclingbedrijven in de afgelopen jaren. Het zijn vaak zeer langdurige branden bij verwerkers van schroot en kunststoffen, die lastig te blussen zijn en een grote milieu-impact hebben. Brandonderzoek door de veiligheidsregio's en verzekeraars wijst uit dat in veel gevallen (lithium-ion)batterijen in de afvalmassa tot ontbranding komen. Ook broei in de grote bulkmassa's is een veel voorkomende brandoorzaak. Het onderzoeksproject beoogt zicht te krijgen op de omvang van de problematiek en op mogelijke oplossingen om de brandveiligheid in de afvalbranche te verbeteren. Tevens wordt voor inspecteurs van de veiligheidsregio's een model-inspectieplan ontwikkeld, een handreiking om bij afvalbedrijven gericht op mogelijke brandrisico's en preventieve voorzieningen bij de verwerking van schroot en andere materialen te inspecteren. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van het NIPV.

Het project Brandveiligheid afvalbedrijven is de eerste concrete activiteit in het kader van de taakverbreding van Brzo-inrichtingen naar 'milieubelastende activiteiten', zoals benoemd in de Omgevingswet. Het Netwerk Industriële Veiligheid wil zich meer op bedrijven onder deze noemer gaan richten en niet louter op bedrijven in de hoogste risicocategorie, mede omdat branden in de bedrijvencategorieën met een lager omgevingsrisico veel vaker voorkomen.


Foto: Het Netwerk Industriële Veiligheid wil zich meer op 'milieubelastende activiteiten' in brede zin gaan richten
Andere LEC-activiteiten

Een greep uit de overige projecten en activiteiten van het LEC Industriële Veiligheid voor 2022. Komend jaar zal het geactualiseerde scenarioboek worden geïmplementeerd. Het document is in concept gereed; de laatste commentaren van het bedrijfsleven worden momenteel verwerkt. Er wordt een implementatieplan uitgewerkt om het Scenarioboek in het komend jaar op een goede wijze bij de veiligheidsregio's te introduceren voor toepassing.

Ook het dossier 'Blusschuim en PFAS' staat komend jaar weer nadrukkelijk op de agenda. Het LEC IV studeert op de mogelijkheden om voor belanghebbenden van overheids- en bedrijfsbrandweren een praktijkdag te organiseren. Het LEC wil bijdragen aan de ontwikkeling van een handreiking 'Management of Change' (MOC), die brandweerorganisaties helpt bij een zorgvuldige overstap van fluorhoudend naar fluorvrij blusschuim en alle technische, logistieke en operationele aspecten die daarbij komen kijken. Op korte termijn wil het LEC een eerste expertsessie voor bedrijfsleven en overheid organiseren om een plan van aanpak voor de schuimtransitie te maken.

Voorts wordt begin 2022 een verkenning afgerond naar het toezicht op bedrijfsbrandweren. Doel van deze studie is inzicht te krijgen in de best practices met betrekking tot deze toezichtrol en de handhaving bij gebleken tekortkomingen. Hoe doen de regio's dit? Verder wordt door het NIPV in samenwerking met het LEC een leerblok 'NFPA' ontwikkeld, gericht op de toepassing van deze Amerikaanse brandveiligheidsnormen die ook in de Nederlandse industrie veelvuldig worden toegepast. In het Jaarplan voor 2022 staat ook de ontwikkeling van een 'Visie op industriële brandbestrijding in relatie tot de energietransitie'. Actueel, gelet op de al eerder genoemde trend in de industrie om nieuwe energiesystemen toe te passen, zoals zonnepanelen op onder andere PGS-15 loodsen, energie-opslagsystemen en voertuigen met elektrische aandrijving of alternatieve brandstoffen. Dit project, met Safety Delta Nederland als opdrachtgever, wordt uitgevoerd door het NIPV in samenwerking met het LEC Industriële Veiligheid.

Foto: Blusschuim staat ook in 2022 weer nadrukkelijk op de agenda


En last but not least: de Omgevingswet komt eraan, dus wordt nog een flinke laatste boost gegeven aan de cursussen om adviseurs en inspecteurs in het IV-domein in te werken in de veranderende werkwijze in het kader van de nieuwe wet.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over de jaarplannen, neemt u dan gerust contact op met een van de medewerkers van het LEC of het Netwerk Industriële Veiligheid.