Zoeken

Noodopvang asielzoekers aan Carnisseweg Barendrecht

Gepubliceerd op 23 december 2021

Op de parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht komt een noodopvang voor asielzoekers. Burgemeester Govert Veldhuijzen heeft dat deze week besloten. Vanaf de laatste week van januari worden maximaal vijftig asielzoekers opgevangen. Naar verwachting geldt de noodopvang voor vier maanden.

De noodopvang is de bijdrage van de gemeente Barendrecht om te voldoen aan de aanwijzing van de regering aan de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond om vijfhonderd tijdelijke opvangplaatsen te verzorgen voor asielzoekers. Dit omdat er een groot tekort is ontstaan aan opvangplaatsen in Nederland.
Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat de gemeente Rotterdam 250 asielzoekers opvangen. De andere gemeenten in de regio vangen eveneens in totaal 250 asielzoekers op. Hiervan komen er dus maximaal vijftig naar de noodopvang in Barendrecht. De locatie aan de Zuider Carnisseweg  opent in de laatste week van januari 2022.

Details over de locatie

Op de locatie zijn BSO Wiedewei BuitenGewoon en scoutinggroep Fridtjof Nansen gevestigd. Beide instellingen zijn geïnformeerd.

De gemeente Barendrecht heeft met de Veiligheidsregio en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) afgesproken dat er naast de opvanglocatie voldoende parkeergelegenheid overblijft voor halende en brengende ouders van de BSO. Verder wordt -met het oog op de locatie- de noodopvang uitsluitend toegewezen aan gezinnen.

Goed en veilig

Hoe de noodopvang er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Burgemeester Veldhuijzen: “Uiteraard gaan we de noodopvang zo goed en veilig mogelijk realiseren, zowel voor de asielzoekers als voor de omwonenden.” Bij aankomst in Barendrecht worden de asielzoekers begeleid door medewerkers van het COA .

Communicatie omwonenden

Omwonenden van de toekomstige noodopvang ontvangen vandaag een brief van de gemeente met uitleg. De gemeente organiseert op korte termijn een digitaal spreekuur voor iedereen die vragen heeft.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Barendrecht op deze pagina.