Zoeken

Ook voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zit het Songfestival erop

Gepubliceerd op 27 mei 2021

Twee halve finales, tussendoor negen repetities en afgelopen zaterdagavond de finale. Voor veel medewerkers van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waren het zeven hectische dagen met lange diensten, maar tegelijkertijd een mooie, onvergetelijke week. Onder leiding van Operationeel Leider Maikel Lenssen kijkt de VRR terug op twee mooie jaren voorbereiding. Het werd een evenement van wereldformaat zonder incidenten, waarbij Italië werd uitgeroepen tot de grote winnaar van het 65e Eurovisie Songfestival.

Zo’n 3.500 toeschouwers waren zaterdagavond getuige van een zinderende show in Ahoy. Daarnaast keken wereldwijd zo’n 200 miljoen mensen mee via live-uitzendingen op TV. Maar ook online waren vele blikken op Rotterdam gevestigd. Kortom: reden genoeg om als Veiligheidsregio alles uit de kast te halen. Samen met alle ketenpartners hebben we, na ruim twee jaar voorbereiden, zelfs in deze tijd laten zien dat we er staan. We kunnen trots zijn op wat we met elkaar hebben neergezet.

Een lange weg met onzekerheden en uitdagingen

Eurovision Song Contest 2021 Rotterdam-34Nadat Duncan Laurence in mei 2019 in Tel Aviv het songfestival won, werd in augustus Rotterdam uitgeroepen tot host city. Vanaf dat moment gingen de voorbereidingen van start. Al snel werd gekozen voor een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO). Deze werd aangevuld met een planningsstaf (het multidisciplinaire crisisteam van de Veiligheidsregio waarin naast de operationele diensten verschillende partnerorganisaties zitting hebben) en een CoPI op nul minuten notice (zie video). Er werden ervaringen opgehaald in onder andere Stockholm dat het songfestival in 2016 organiseerde, want het wiel helemaal opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig.

Maar toen gooide Covid-19 roet in het eten: in maart 2020 viel het besluit dat het Eurovisie Songfestival niet door kon gaan. Gelukkig werden alle voorbereidingen goed gedocumenteerd. Dit bleek een verstandige zet, want toen de European Broadcast Union (EBU) besloot dat Rotterdam ook in 2021 gaststad zou zijn konden we doorgaan waar we geëindigd waren. De coronacrisis bleek echter hardnekkig, waardoor het lange tijd onduidelijk bleef in welke vorm het evenement uiteindelijk door zou gaan.

Deze twijfels en onzekerheden maakten de voorbereidingen niet eenvoudiger. Uiteindelijk vervielen de Eurovision Village (het feest voor ongeveer 15.000 bezoekers op de Binnenrotte), de Euroclub (de afterparty met de artiesten en fans in de Maassilo) en verschillende activiteiten voor de stadsprogrammering. Desondanks konden de voorbereidingen en de operationele inzet niet op een lager pitje worden gezet. Dat besef was voor sommigen best lastig, waardoor nut en noodzaak toch regelmatig moesten worden toegelicht.

Dat alles neemt niet weg dat we samen met alle partners een strakke regeling hebben neergezet. Er is weliswaar niets gebeurd, maar we waren er klaar voor!

Samenwerken loont: de regeling staat als een huis
Onder leiding van Planningsstaf ESF 1 waren veel VRR-medewerkers de afgelopen tijd actief, inclusief liaisons van o.a. RET, NS, ProRail, Rijkswaterstaat en Stedin. Bij al deze voorbereidingen is nauw samengewerkt met de SGBO’s van de politie, de Directie Veiligheid en de afdeling Communicatie van de gemeente Rotterdam, Ahoy en natuurlijk NOS/NPO/AVROTROS als Host Broadcaster. Zo hebben we een enorme en complexe klus met elkaar geklaard en hebben we laten zien dat we er staan.

Eurovision Song Contest 2021 Rotterdam-01Bij de voorbereidingen zijn een twintigtal scenario’s geanalyseerd, uitgewerkt en geprepareerd. Juist bij zulke grote evenementen is het extra belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de rolverdeling in het geval van een incident zoals slecht weer, brand, een (gas)explosie of een andere onveilige situatie .Ondanks dat blijkt de werkelijkheid toch altijd weerbarstiger: door de vele demonstraties en de consequenties rondom het kortgeding over de finalewedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht werd veel van onze flexibiliteit verwacht. Doordat de politie goed in verbinding is gebleven met de demonstranten, zijn we niet verrast en zijn grote ordeverstoringen uitgebleven.

Rotterdam: douze points!!
Maikel Lenssen: “We stonden er, met elkaar, schouder aan schouder! We mogen dan ook met een gevoel van trots terugkijken op wat er is neergezet: een mooi groot internationaal feest, voor de meesten waarschijnlijk ‘a once in a lifetime event’. De wijzigingen en veranderingen die er elke dag waren, zijn door iedereen ontzettend goed opgevangen. Wij hebben er met z’n allen een veilig feest van gemaakt. Rotterdam is internationaal op de kaart gezet en de gezamenlijke (operationele) diensten hebben een mooi visitekaartje afgegeven. Dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd.”

Eurovision Song Contest 2021 Rotterdam-38