Zoeken

Eurovisiesongfestival 2021: de VRR staat paraat

Gepubliceerd op 21 mei 2021

Zeven dagen lang stond (en staat) er een CoPI-team paraat voor het Songfestival. Op 0-minuten notice, ofwel: fysiek bij elkaar. “We moeten zorgen dat we scherp en geïnformeerd blijven”, ligt Arnout Koper toe. Samen met Ton Muilwijk is hij - op en af - Leider CoPI tijdens het Eurovisiesongfestival.

In het World Port Center is al de hele week een CoPI-team aanwezig, steeds van 13:00 ’s middags tot ongeveer middernacht. Twee teams wisselen steeds, twee dagen op, twee dagen af. “We staan op nul minuten notice op drie plekken; voor Ahoy, de hotels van de delegaties, en bij de opening voor de Cruiseterminal”, aldus Arnout. “Op het moment dat er GRIP1 wordt gemaakt, rukken we direct uit. Alles is vooraf natuurlijk tot in de puntjes uitgedacht, maar er kijken 180 miljoen mensen live mee, dus er hangt wel wat vanaf.”

De twee CoPI-teams hebben samen met de Planningsstaf en het SGBO in totaal 19 scenario’s uitgewerkt.thumbnail “We hebben per risico een Best-, Realistic- en Worstcase-scenario uitgewerkt. Van brand tot instorting of cyberaanval, we staan gesteld. Onze uitdaging in het CoPI is tweeledig: we moeten zorgen dat we de hele week paraat staan én we moeten zorgen dat onze informatiepositie goed is. Wanneer is er publiek binnen? Komen er demonstranten naar Ahoy? Wanneer komt Koningin Maxima op bezoek? En is Ahoy voorbereid op de zware windstoten die worden opgegeven? Die zaken worden van uur tot uur getoetst,” legt Arnout uit.

Om scherp te blijven werkt het CoPI gedurende de dag scenario’s uit. “We hebben een paar keer de uitruk geoefend. Twee aan twee met de lift naar beneden, naar de auto en vertrekken. Daar zijn we bijzonder snel in geworden.”

Omdat het CoPI tijdens de ESF-week fysiek bij elkaar is, doen de teamleden steeds voor aanvang een COVID-zelftest. Niet perse een pretje, maar wel zo veilig.