Zoeken

Johan Jongenelis over evenementadvisering tijdens ESF

Gepubliceerd op 14 mei 2021

Johan Jongenelis kwam negen jaar geleden, op 1 april, werken bij de Veiligheidsregio-Rotterdam Rijnmond. Inmiddels adviseert hij al zeven jaar lang over veiligheid bij grote evenementen. Voor het Eurovisiesongfestival, dat 16 mei met de openingsceremonie bij de cruise terminal van start gaat, doet hij dat samen met Ron Krebbers, Edgar de Jong, Maj-Britt Wassenaar en Marjolijn Westerdijk.

“Evenementadvisering wordt in de basis gedaan aan de hand van het BBGBOP, ofwel het Besluit Brandveilig Gebruik en Basishulpverlening Overige Plaatsen,” begint Johan. Al snel blijkt dat dit niet alles is. “Ook het bouwbesluit, vuurwerkbesluit en vandaag de dag natuurlijk de TWM (tijdelijke wet maatregelen Covid-19) worden meegenomen bij het formuleren van een gedegen advies.” Er zijn talloze regels en wetten waaraan voldaan moet worden bij het organiseren van een evenement.

Johan Jongenelis-4020 Johan: “De vluchtveiligheid, brandveiligheid, crowd-management, crowd-control en genoeg ruimte voor de hulpdiensten wanneer deze ter plaatse moeten komen zijn enkele voorbeelden.” Evenementadviseurs zijn als het ware regisseurs van het evenement voor de Veiligheidsregio. Zij verzamelen de informatie van de verschillende afdelingen zoals Brandpreventie en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en bundelen dit tot één integraal, risicogericht advies.

“Een evenement zoals het Eurovisie Song Festival moet een jaar van te voren, in oktober, al een vergunningsaanvraag doen bij de gemeente. Maar evenementen kunnen van alles zijn: filmopnames op de Erasmusbrug, de start van de Tour de France, een vuurwerkshow, demonstraties of een gezellige straat BBQ hebben allemaal een vergunning nodig. Vanuit verschillende diensten wordt er vervolgens een advies gegeven. Dit hele proces valt onder risicobeheersing.”

Voor ESF vergadert de planningsstaf al meer dan een jaar via Microsoft Teams, waarbij vertegenwoordigers van brandpreventie, de GHOR, gemeente, voorlichting, RET, DCMR, politie en nog heel wat ketenpartners elke keer weer aanwezig waren. “Meer dan een jaar bezig zijn met de voorbereidingen, waarbij de plannen telkens weer moeten worden aangepast vanwege welbekende redenen, maakt het erg uitdagend,” legt Johan uit. “Het komt nu vaak voor dat een advies afgerond lijkt te zijn, maar dat we door veranderingen van het coronabeleid zo goed als weer opnieuw kunnen beginnen. Toch houden we de moed erin, want we zijn allemaal ontzettend blij dat we na zo’n lange tijd toch weer bezig zijn met een groot evenement!” vertelt Johan opgewekt.

Zelf zal Johan niet aanwezig zijn bij Ahoy, maar een aantal collega’s van brandpreventie wel. “Wat ergens gunstig is, is dat Ahoy een locatie is die niet vanuit niks wordt opgebouwd. Ahoy weet hoe het is om grote evenementen te organiseren, waardoor veel al vast ligt. Corona maakt het uiteraard ook voor hun lastiger, maar de basis ligt er al,” zegt Johan. “Natuurlijk hebben wij wel meegedacht en geadviseerd over bijvoorbeeld de openingsceremonie, Eurovision Village, de stadsprogrammering en ESF films. Eerst zou er ook een Eurovision Village worden opgebouwd bij de Binnenrotte, wat veel meer voorbereiding met zich mee bracht. Het verplaatsen van de huidige markt zou bijvoorbeeld erg ingrijpend zijn.” Johan: “Het is teleurstellend dat we dit spektakel alleen maar zullen kennen van de tekeningen en de plaatjes in de media, maar het is geweldig dat we nu eindelijk weer aan de slag mogen met ‘echte’ evenementen!”