Zoeken

Vrouw zijn in een mannenwereld

Gepubliceerd op 8 maart 2021

Als eerste vrouwelijke officier van dienst bij de Brandweer Rotterdam wist Annemarie van Daalen de toon snel te zetten. Met een flinke dosis geduld en overtuigingskracht baande ze zich een weg door het ‘wittemannenbolwerk’. Inmiddels is Annemarie directeur Risico- en Crisisbeheersing en draait ze mee in de top van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hoe houdt ze zich staande in deze mannenwereld?

Voordeel

Na een studie in technische natuurkunde was Annemarie het wel gewend omringd te zijn door enkel mannen. Sterker nog: het beviel haar eigenlijk wel. Toen ze daarom in 1993 aanklopte bij de Brandweer Rotterdam, keek ze niet op van de overheersende aanwezigheid van het mannelijk geslacht. “Ik was het zo gewend om tussen de mannen te werken dat ik het me niet kon voorstellen dat het ook anders kon”, vertelt ze. Daarnaast gaf vrouw zijn haar een onderscheidende positie. “Er waren niet zo heel veel vrouwen in de brandweerwereld. Ik denk dat dat in Rotterdam in mijn voordeel heeft gewerkt.”

Wittemannenbolwerk

Voordeel of niet, bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond staat Annemarie inmiddels aan het roer van de directie Risico- en Crisisbeheersing. Ook hier zijn de vrouwelijke collega’s nog steeds in de minderheid*. “We zijn een wittemannenbolwerk”, vertelt Annemarie. “Maatschappelijk gezien is het nodig om dat te ontgroeien. Om naar een organisatie te gaan die een meer nauwkeurige weerspiegeling is van de samenleving.” Daarnaast biedt een gelijke werkvloer volgens Annemarie ook waardevolle kansen. “Mannen zijn ambitieus en inventief. Vrouwen zijn vaak pragmatisch. Twee voeten op de grond. Realistisch. Een goede organisatie creëert een balans tussen beiden.”

Piketfuncties

In praktijk blijkt dat moeilijk. De VRR draait op piketfuncties, maar deze worden nu vooral ingevuld door mannen. Annemarie hoopt dit te kunnen veranderen. Dat begint volgens haar door te visualiseren hoe deze piketfuncties zo ingericht kunnen worden dat deze ook interessant worden voor vrouwen. “We moeten onze huidige vrouwen enthousiast maken”, zegt ze. “En niet afwachten totdat enthousiaste vrouwen zich komen melden.”

Deur openhouden

Dat ze heeft geboft, dat weet ze. “Ik ben nooit zo met vrouw zijn bezig geweest”, vertelt Annemarie. “Ik ben pas de laatste tien jaar gaan realiseren dat ik een bevoorrechte positie heb gehad. Dat ik deze stappen heb kunnen zetten. Ik ben door een smalle deur gekropen en zit inmiddels aan tafel. Nu is het aan mij om die deur open te houden. En om die deuropening groter te maken voor de vrouwen die volgen.”