215 meter hoog vraagt om expertise

Gepubliceerd op 25 oktober 2018

Vandaag gaat de bouw van de Zalmhaven van start, een woontoren van 215 meter hoog in het centrum van Rotterdam. De VRR dacht al in een vroeg stadium mee over de brandveiligheid.

“Mijn eerste overleg was op 10 oktober 2016, ruim twee jaar geleden”, vertelt Mark van Houwelingen, specialist brandpreventie bij de VRR. “Het eerste concept van de vergunningaanvraag werd toen besproken in de Brandpreventiecommissie. Een gebouw van 215 meter met zoveel verschillende gebruiksfuncties is niet niks. Je hebt woningen, parkeergarage en kantoren, maar ook een bijeenkomstfunctie op de bovenste verdiepingen waardoor bovenin het gebouw veel mensen aanwezig kunnen zijn. De veiligheidsvoorzieningen sluiten hierop aan”.

Slim omgaan met ruimte

In de afgelopen twee jaar zijn er veel stappen gemaakt, weet Mark. “Het lastige bij dit soort projecten is dat je een aantal veiligheidsvoorzieningen nodig hebt die ruimte innemen. Voor twee vluchtroutes met voorportaal, twee brandweerliften en een overdrukinstallatie zijn nu eenmaal vierkante meters nodig. Die ruimte kan de projectontwikkelaar niet verkopen of verhuren, dus je moet daar met elkaar over in gesprek. Wat is nodig, wat is wenselijk en hoe kun je daar slim mee omgaan? Het adviesbureau dat de belangen van de ontwikkelaar behartigde dacht hier goed in mee. De plannen voldoen nu aan alle brandveiligheidseisen”.

Uniek aan dit project is dat met de repressieve tak van de brandweer is samengewerkt. “We zijn samen met de ontwikkelaar, het adviesbureau, een wachtcommandant en brandweerofficier om tafel gaan zitten, de mensen die bij een eventuele brand echt met de voorzieningen moeten werken”, vertelt Mark. “De mensen die straks moeten uitrukken als er wat aan de hand is, hebben meegedacht over blussen op hoogte, over ontruiming en over rookverspreiding, zaken waar ze bij een incident mee te maken krijgen. Dat is goud waard en kweekt begrip bij alle partijen aan tafel voor de keuzes en wensen.”

VRR op de bouwplaats

Nu de bouw is begonnen, is het werk voor de VRR niet afgerond, integendeel. Zodra de bouw begint komen Marks collega’s van team Brandpreventie regelmatig op de bouwplaats. Dennis Koehoorn is één van die collega’s.

“Samen met een inspecteur van de gemeente hou ik straks toezicht op de bouw van de Zalmhaven. We kijken samen met de aannemer of alles volgens plan verloopt. Als de bouw straks wat verder is, in de loop van 2019, gaan we ook de brandveiligheidsinstallaties testen, de brandcompartimenteringen en de vluchtroutes controleren. Allemaal om te voorkomen dat je in een later stadium zaken moet terugdraaien als iets niet volgens de vergunning wordt uitgevoerd. Daar wordt niemand vrolijk van”. Daarnaast worden tijdens de bouw minimale voorzieningen aangebracht zodat een brand bestreden kan worden en bouwvakkers veilig kunnen vluchten.

Ook de brandweerploegen van kazernes uit de buurt komen straks regelmatig even kijken. “Oriëntatie door de brandweer is erg belangrijk”, legt Dennis uit. “De ploegen bezoeken stuk voor stuk de bouwplaats. Ze kijken naar de toegang, de routes die ze binnen kunnen afleggen en de voorzieningen die er zijn. Mocht er iets gebeuren, tijdens de bouw of daarna, dan kennen onze jongens en meisjes het gebouw en hoeven ze niet te zoeken”.

Als de constructie straks staat, wordt er eerst een proefappartement gebouwd. De woning wordt compleet ingericht met alle voorzieningen, zoals de brandwerende afdichtingen en brandkleppen in de luchtkanalen. “Alles wordt eerst gebouwd in het proefappartement”, vervolgt Dennis. “Op die manier zijn we er straks zeker van dat de voorzieningen aangebracht worden en werken zoals ze bedacht zijn. We laten niets aan het toeval over”.


inspectie_sprinkler

Medewerker brandpreventie Dennis Koehoorn controleert een sprinklerpomp.