
Er zijn extra maatregelen nodig om de nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

De VRR is wettelijk verplicht om verantwoording af te leggen aan gemeenteraden in de regio. In mei en november publiceerde de VRR het First en Second Impression Report. Nu volgt het Third Impression Report.

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

Sinds 2016 maakt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gebruik van het Mobiel Operationeel Informatiesysteem, afgekort MOI. Het MOI stelt onze mensen in staat om snel en overzichtelijk operationele informatie in te zien.
![[4-10] CO Certificering - Doekle Terpstra](/publish/pages/52624/940px/4-10_co_certificering_-_doekle_terpstra.jpg)
Sinds 1 oktober 2020 is de Wet Certificering Gasverbrandingsinstallaties in werking getreden. Daarin staat dat bedrijven per 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren.

Op 4 januari 2021 hield algemeen directeur Arjen Littooij zijn traditionele nieuwjaarstoespraak digitaal.

De jaarwisseling 2020-2021 is zoals verwacht anders verlopen dan voorgaande jaren. Ondanks het vuurwerkverbod en de oproep oud en nieuw vooral thuis te vieren hebben de hulpdiensten in regio Rotterdam-Rijnmond een drukke nacht beleefd. Het meldkamer-, brandweer- en ambulancepersoneel leverden grote inspanning om alle incidenten zo goed en snel mogelijk te verhelpen. Daarbij werd intensief samengewerkt met politie en alle gemeenten. In totaal werden vanuit de VRR ruim 500 mensen ingezet.

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Een veilige leefomgeving inrichten, is samen de juiste keuzes maken. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseert aan de hand van vijf ontwerpprincipes om de risico’s die zich in een gebied kunnen voordoen te verkleinen. We leggen deze principes uit aan de hand van een voorbeeld.

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.