Zoeken

Podcastserie “Brandveilig Bouwen” staat live

Gepubliceerd op 5 april 2024

De regio Rotterdam-Rijnmond groeit: meer bewoners, meer bedrijven, en daarom ook: meer bouwen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is dagelijks bezig met onder andere deze opgave. Niet alleen om eventuele branden te blussen, maar juist ook om nieuwe ontwikkelplannen te voorzien van brandveiligheidsadviezen. Want: voldoen aan wet- en regelgeving maakt een gebouw niet per definitie veilig. Regelgeving is de grens, de VRR levert erbovenop graag een risicogericht advies.

In de nieuwe podcastserie “Brandveilig Bouwen” van de VRR gaat Marissa van Loon het gesprek aan met twee senior brandpreventie specialisten over de uitdagingen bij het voorkomen van woning- en gebouwbrand. Aan de hand van verschillende thema’s worden de belangrijkste uitdagingen besproken en ook hoe waardevol samenwerking met partners is op het gebied van brandpreventie.

De podcastserie bestaat uit 3 afleveringen van ongeveer een kwartier lang. Benieuwd naar de podcast? Beluister ‘m dan op ons Spotify account. Hieronder lees je de drie thema’s die in de afleveringen besproken worden.

  1. Aflevering 1: Hoogbouw. In de eerste aflevering ligt de focus op gebouwen tussen de 20 en 70 meter en zelfs hoger, tot wel 275 meter, en wat daarbij komt kijken als het gaat om brandpreventie. Een paar mooie voorbeelden komen ter sprake, waaronder de Euromast en de toekomstige woontoren aan het Hofplein RISE. Ook wordt er besproken hoe je kunt samenwerken op het gebied van brandveiligheid, van regelgericht naar risicogericht. Je hoort Mark van Houwelingen, Sr. Specialist Brandpreventie, aan het woord.

    Luister naar aflevering 1: https://open.spotify.com/episode/0YU4nnbDjgGZRFqMvpAbe7?si=8c55f7c488e44724

  2. Aflevering 2: Duurzaamheidsuitdagingen. In de tweede aflevering komt het gebruik van nieuwe duurzame materialen in de bouw aan bod. Denk hierbij aan isolatiematerialen, groene gevels en ‘biobased bouwen’, maar ook welke mogelijke uitdagingen er binnen de woning zelf zijn als het gaat om brandveiligheid, als mede voor de brandweer. Voorbeelden hiervan zijn thuisaccu’s, zonnepanelen en steeds meer elektrische apparaten die we in huis hebben. Leo de Jonge, Sr. Specialist Brandpreventie, deelt zijn expertise en vertelt ook hoe je soms met simpele oplossingen veel schade kunt voorkomen en zo de bedrijfscontinuïteit niet in het geding komt.

    Luister naar aflevering 2: https://open.spotify.com/episode/2vgV8GjWPk8CJtn4ZoDw8B?si=068e5fb0a21e4e2d

  3. Aflevering 3: Druk om te bouwen. In de derde aflevering wordt gesproken over de woningbouwopgave die er ligt. Wat zijn daarin de grootste uitdagingen om ervoor te zorgen dat de woningen brandveilig zijn en blijven? Denk bijvoorbeeld aan de verminderde zelfredzaamheid door de vergrijzing en het sneller opleveren van woningen met behulp van prefab bouw. En wat merkt Mark van Houwelingen, Sr. Specialist Brandpreventie, daarvan in de praktijk?

    Luister naar aflevering 3: https://open.spotify.com/episode/4Y8bg4sOyntCG92cJDtYtk?si=d4b76f3800ea4cfb

Wil je contact opnemen met onze specialisten? Kijk op https://vr-rr.nl/contact/ voor al onze contactinformatie.

IMG-20240131-WA0013