Zoeken

"Volg je hart!" - Ernst-Jan Villerius

Gepubliceerd op 1 september 2023

Je hart volgen. Misschien wel het belangrijkste om te doen in je carrière. Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vind je veel voorbeelden van collega’s die heel bewust voor onze vakgebieden hebben gekozen. VRR-topper Ernst-Jan Villerius gaat per 1 september ook zijn hart volgen, maar helaas niet bij ons. “Die van mij ligt uiteindelijk bij bos en natuur. Maar dat betekent dus dat ik een toffe baan en deze geweldige organisatie zal gaan verlaten. Dat vind ik echt wel lastig!” Wij gunnen het je in ieder geval van harte!

Ernst-Jan heeft zich meer dan 12 jaar als controller vol overgave ingezet voor onze Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij start binnenkort met een opleiding Bos- en Natuurbeheer en zal aan de slag gaan bij Staatsbosbeheer in een controllerrol die de verbinding vindt tussen financiën en natuurbeheer.“ Als 18-jarige wist ik al dat ik ooit iets met de natuur wilde gaan doen, maar daar was toen geen boterham mee te verdienen. En er was enorme concurrentie op die paar boeiende werkplekken,” legt Ernst-Jan uit, die daarop besloot Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te gaan studeren.

‘Tijdelijke’ opdracht bij de brandweer

“Tijdens mijn scriptie heb ik mij ingeschreven bij een arbeidsbureau en kreeg in 2008 een opdracht als assistent van de korpscontroller bij de VRR”  Dat beviel hem zo goed, dat hij in vaste dienst is gekomen. “Ja, ik ben nog wel afgestudeerd!” glimlacht Ernst-Jan die veel ruimte kreeg om zich te ontwikkelen. “Ik had geen achtergrond als controller en mocht mij de stof echt eigen maken.”

“Daarnaast is de organisatie relatief klein, dus je kunt van veel op de hoogte zijn. Als je betrokken bent, krijg je dat ook terug. Dat heb ik al die jaren echt wel gevoeld.” Ernst-Jan heeft zich ontwikkeld tot senior controller en is actief geweest voor bijna alle kolommen. “Zowel binnen de brandweer, als Risico- en Crisisbeheersing (R&C), Ambulancezorg en Concern.”

Ernst-jan 1 - aangepast

Cultuurverschillen

Tekenend voor de organisatie is volgens hem het verschil tussen deze kolommen. “Als je met iemand van de ambulance werkt, dan hangt daar een andere cultuur dan bij brandweer. En daar weer een heel andere cultuur dan R&C.” Ernst-Jan zag het altijd als mooie uitdaging om hierbij de samenwerking te vinden. “Extra bijzonder daarbij is dat de ‘warme kant’ boven alles gaat. Is er een brand? Dan loopt de vergadering direct leeg. En iedereen snapt dat, al was het voor mij weleens lastig werken.”

“Binnen de functie van controller moet je bewust afwegingen maken op basis van goede informatie. Dus geen brandjes blussen, maar vooruitkijken.” Dat is volgens hem best een uitdaging in deze organisatie. “Dat geldt voor zowel de warme als koude kant. Er kunnen nog slagen gemaakt worden en verder vooruit gekeken worden, maar we zijn daar al wel mee bezig.”

Korte onderbreking

Zijn dienstverband is iets meer dan 2 jaar onderbroken geweest, toen Ernst-Jan “iets meer van de wereld wilde zien” en hij via een detacheringsbureau bij opdrachten in gemeenten terechtkwam. “Dat is toch een stuk minder persoonlijk. Bij de VRR telt iedereen mee. Ik merkte bij de gemeente echt wat ik miste en kon gelukkig terugkomen. Met de afspraak dat ik binnen een paar jaar toch iets met natuur wilde gaan doen. Die tijd is nu gekomen.”

Ernst-Jan gaat uiteindelijk met een goed gevoel weg. “Er werd positief op mijn vertrek gereageerd.” Lachend: “Niet dat ze willen dat ik opzout hoor. Iedereen steunt me.” Hij hoopt dat de VRR goede en gedreven mensen weet te vinden binnen zijn afdeling, die ook hun hart volgen en bij een veiligheidsregio willen werken. “Het is een lastige markt, maar dit is zo’n mooie organisatie. En ik ga zien hoe mijn carrière zich verder ontwikkelt. Misschien word ik ooit wel boswachter!”

Wat voor mensen werken bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond? In ‘ VRR-topper’ laten we onze collega’s aan het woord over hun drijfveren, kracht, twijfels, achtergrond en toekomst.

Ligt jouw ❤ bij veiligheid, brandweer, ambulance, meldkamer of risicobeheersing? Kijk dan voor onze vacatures op www.werkenbijvrr.nl.