Zoeken

‘Vakbekwaam blijven is een uitdaging’

Gepubliceerd op 10 augustus 2023

Op 18 november 2021 ging rond 21.00 uur de pieper af van Erwin Opschoor. Hij was op dat moment Officier van Dienst. Er was brand bij een vestiging van elektrische-deelscooterbedrijf Felyx in Capelle. Welke afwegingen maakte Erwin? Wat maakt deze brand tot een ‘bijzonder’ incident? En wat vindt Erwin van de energietransitie?

Het is inmiddels meer dan anderhalf jaar geleden, maar Erwin kan zich het incident nog goed herinneren. “Op het moment dat ik las dat het een accubrand was, ging bij mij al snel een lampje branden. Ik wist dat er niet zo lang geleden een vergelijkbare brand was geweest in de regio. Een tweede incident in zo’n korte tijd… dat zou wel eens gevoelig kunnen liggen.”

Snel opschalen
De energietransitie vraagt om nieuwe kennis en een andere handelswijze. In dit specifieke voorval betrof het lithium-ion accu’s: batterijen die licht ontvlambaar en moeilijk te blussen zijn. Welke stoffen komen daarbij vrij? Hoe gevaarlijk is het precies? Wat is de beste bestrijdingsmethode? En wat te doen met de aangrenzende woonwijk naast het pand? Ter plaatse schaalde Erwin snel verder op. “Zelf kwam ik door de rook aanrijden, de vlammen sloegen al uit het dak. Aanrijdend had ik al een schuimblusvoertuig aangevraagd. Deze heeft een grote worplengte en kan met het waterkanon meteen ‘een klap geven aan de brand’ of een schuiminzet doen. NL-alert is ingezet en er is opgeschaald naar GRIP 2. Wat in het pand stond, was niet meer te redden. We hebben voorkomen dat de brand oversloeg naar naastgelegen panden.”

Uitdagingen
Duurzaamheid en de energietransitie kent vele positieve kanten, maar ook dilemma’s. Vooral als het om veiligheid gaat. Bij de Felyx-brand zijn overgebleven accu’s met een shovel uit het pand gehaald en in een bak met water ondergedompeld. Erwin noemt ook het voorbeeld van elektrische auto’s die vlamvatten in een overdekte ruimte: “Hoe haal je nu een brandende auto uit een parkeergarage?” En dan zijn er bijvoorbeeld ook de zonnepanelen-constructies die voor problemen kunnen zorgen. “Er zijn meerdere voorbeelden waarbij zonnepanelen door brand of weersinvloeden uit elkaar spatten of van het dak gerukt worden en waarbij glasdeeltjes door de wind zijn meegenomen. Over een afstand van zes kilometer zijn deze neergedaald. Bijvoorbeeld in akkers waar groente werd verbouwd. Het glas van zonnepanelen wordt ook wel ‘het nieuwe asbest’ genoemd.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

006-ErwinOpschoorSamen05-MeginZondervan

Vooruitdenken
Het zijn vraagstukken waarbij de VRR voortdurend op de hoede moet zijn en moet omdenken. “Bij de brandweer hanteren we de drie H’s: handjes, hulpmiddelen, hersenen. We hoeven niet alles zelf te weten. Als we iets nodig hebben, moeten we weten waar dit te halen is. Soms zijn er specialisten nodig, die alles weten van de werking van (gevaarlijke) stoffen. En soms hebben we ander materieel nodig, zoals bij de accubrand. ”

Ook buiten het piket zit Erwin dicht op het vuur. In zijn dagelijkse werk is hij coördinator Vakbekwaamheid van de expertgroep Operationeel Leidinggevenden. “We blijven op vlieghoogte door onder andere in oefeningen moderne scenario’s in te bouwen. Bijvoorbeeld een elektrische auto in een carport die in brand vliegt of een incident met een touringcar op waterstof.”

Vakbekwaamheid
Ondanks de risico’s en uitdagingen voor hulpverleners ziet Erwin ook de positieve kanten van de energietransitie. “Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak. Maar met bijkomende gevaren en zaken als deelscooters die in de sloot gegooid worden en voor vervuiling zorgen: hoe gezond is het nu en op lange termijn? Het wordt in ieder geval niet makkelijker voor de brandweer om op te treden. Het blijft een uitdaging om vakbekwaam te blijven."

Dit artikel verscheen eerder in het magazine SAMEN van de VRR.
Foto: Megin Zondervan
Tekst: Harold Joëls