Zoeken

Grote brandweeroefening op verschillende locaties in Rotterdam

Gepubliceerd op 24 november 2022

Op donderdag 24 november oefent de Brandweer Rotterdam-Rijnmond op verschillende locaties in Rotterdam. Bij het stadion van Excelsior Rotterdam, Depot Boijmans Van Beuningen en de brandweerkazerne Bosland wordt van 09:00 - 16:00 uur geoefend. Ter ondersteuning staan er gedurende de oefening bij elke locatie meerdere voertuigen van de brandweer, ambulance en politie opgesteld.

Tijdens de oefening traint de brandweer met verschillende oefenscenario’s. Zo wordt dit jaar geoefend met de scenario’s grof en extreem geweld, milieuactivisme en ondergrondse branden, zoals bijvoorbeeld een brand in een metrostation. De nadruk ligt op het proces van de hoofdofficier van dienst. Bij grootschalige incidenten is de hoofdofficier van dienst van de brandweer als leidinggevende verantwoordelijk voor de totale brandweerinzet. Het is daarom van belang dat elke hoofdofficier op het gewenste niveau blijft presteren. Een keer per jaar komen alle hoofdofficieren van de Brandweer Rotterdam-Rijnmond daarom samen om alleen vanuit de eigen rol met verschillende oefenscenario’s aan de slag te gaan. Over de rest van het jaar heen zijn er oefenmomenten waarbij samen geoefend wordt met collega’s binnen brandweer en andere hulpverlenende diensten.

Belang

De oefendag biedt kans om de eigen bekwaamheid te ontwikkelen, te leren van andere hoofdofficieren en om samenwerking tijdens incidenten met andere diensten te beoefenen. Omdat de hoofdofficier tijdens grootschalige brandweerincidenten sturing geeft aan meerdere eenheden en diensten, zullen op elke locatie verschillende brandweerdiensten aanwezig zijn. Ook de politie, geneeskundige hulpverlening (GHOR) en de RET zullen tegenspel bieden. Om de oefening nog realistischer te maken, wordt dit jaar geoefend bij twee externe locaties: het stadion van Excelsior Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen. Zo kan ook de afstemming met externe samenwerkingspartners tijdens incidenten worden getraind.

Omgeving

Naast de aanwezigheid van meerdere dienstvoertuigen op locatie, zal op straat van de oefening zelf weinig tot niets te merken zijn. Op alle drie de locaties wordt de oefening in het pand gehouden. Door middel van een digitale omgeving wordt elke hoofdofficier gepresenteerd met de dillema’s die bij elk scenario zouden kunnen ontstaan. De oefening begint om 09:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Alle diensten die bij de oefening aanwezig zijn om tegenspel te bieden blijven inzetbaar. Zodra dat nodig is kunnen deze diensten ingezet worden bij een incident.