Zoeken

Moederdag: de dag waar Irma Joosse niet met, maar ook niet zonder kan

Gepubliceerd op 7 mei 2021

Op Moederdag werkt Irma Joosse gewoon. Dat heeft ze altijd gedaan en zal ze ook dit jaar weer doen. Al 12,5 jaar lang is zij met plezier verpleegkundig meldkamercentralist bij de VRR. Wat ze het leukst vindt is moeilijk onder woorden te brengen: “Ik houd eigenlijk van alles dat bij mijn baan komt kijken. Het onverwachte, dynamische, en er zijn voor burgers die hulp nodig hebben geeft mij elke dag voldoening. Ook de verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld samenwerken met de huisartsenposten en de afwisseling tussen de spoedmeldkamer en de zorgmeldkamer zorgt ervoor dat dit werk nooit saai is!”

Dat het vandaag Moederdag is maakt haar niets uit. “Vroeger, toen de kinderen nog jong waren, was dat ook geen probleem,” vertelt Irma. “Ik ben trouwens eigenlijk een heel oude moeder en zelfs al oma,” zegt ze lachend. Als moeder van twee dochters, een van 29 en een van 33, is ze nu stiekem wel blij dat ze niet meer met zware kettingen van klei naar werk hoeft. Of dat ze eerst een speurtocht moet afleggen voordat ze in de auto kan stappen. Want ook toen Irma net moeder was geworden vroeg ze geen vrij voor deze feestdag. Al haar hele leven werkt zij onregelmatig, waardoor de kinderen niet beter wisten. “Dan vierden we het met een ontbijtje de volgende ochtend, of deden we de dag ervoor wat leuks met elkaar. De kinderen begrepen toen al goed dat werk belangrijk is.”

“Toch heeft Moederdag een gek effect. We vinden het vaak nonsense, maar als je dan toch helemaal niks krijgt, ook geen mini-cadeautje, dan denk je daar toch aan,” legt Irma uit. Ook dit jaar geeft Irma een cadeautje aan haar moeder, want als ze dit niet doet voelt ze zich schuldig.

Moederdag.Irma.

Ondanks dat Moederdag voor Irma een dag is zoals alle andere dagen, heeft haar eerste Moederdag wel een speciaal plekje in haar hart. “Het is al lang geleden, maar dat besef dat je ‘erbij hoort’ doet wel wat met je. Echt een spectaculaire herinnering aan Moederdag heb ik niet, maar dat gevoel dat je voor altijd bij ‘de groep der moeders hoort’, dat was wel wat. Het gevoel dat je het niet kunt overslaan is dubbel; voor mij is elke dag als moeder eigenlijk fantastisch!”