Zoeken

ESF 2021: We tellen af met Hans Arkesteijn en Henk Laurens

Gepubliceerd op 30 april 2021

‘Ja’, ‘Nee’, ‘Misschien’, ‘Ja, maar optie A..’, ‘Nee, want optie B..’; zo wisselend was afgelopen maanden de toon tijdens de vele zoommeetings van de ESF-Planningstaf (het team dat namens de Veiligheidsregio betrokken is). Het is lastig plannen als je niet weet wat je te wachten staat, maar één ding is zeker: het Eurovisiesongfestival 2021 gaat, wat er ook gebeurt, gewoon door!

Hans en Henk-3289

Evenementadvisering vanuit de GHOR is nooit een gemakkelijke opgave. En als er dan ook nog eens een pandemie bij komt kijken, dan wordt het wel een héle grote uitdaging. Gelukkig is dat voor beleidsadviseur Hans Arkesteijn geen probleem. Sterker nog: met zoveel verschillende belangen wordt het allemaal alleen maar uitdagender. Hij neemt samen met collega Henk Laurens graag de taak op zich om ESF 2021 (met publiek!) veilig te laten verlopen, waarbij de RIVM-richtlijnen uiteraard in acht worden genomen.

“Het is zo indrukwekkend allemaal”, zegt Hans opgewekt tijdens ons gesprekje. “Vanaf 11 april wordt er bij Ahoy non-stop opgebouwd. Er wordt voor tonnen aan speakers en schermen opgehangen. Wil je naar binnen? Dat kan alleen onder accreditatie. En als je deze hebt omdat je personeel bent, dan moet je eerst door de speciale ESF-teststraat. Bij een negatieve uitslag is je accreditatie 48 uur geldig. Als je na die tijd eventjes snel terug moet, zit er niks anders op dan je weer opnieuw te laten testen.”

TestbewijsHans pakt zijn telefoon en laat zien hoe het werkt. “Je komt aan en gaat door de speciale ESF-teststraat voor een blaastest. Vervolgens krijg je na ongeveer tien minuten de uitslag. Als er iets dat afwijkt wordt gevonden, dan word je opnieuw getest met een coronasneltest. Bij de echte twijfelgevallen wordt ook een PCR-test uitgevoerd. De kans dat dit gebeurt is aanwezig, want 100% foutloos zijn de sneltesten niet. Als je de avond ervoor bijvoorbeeld een glaasje gedronken hebt, zou het zomaar kunnen dat de test geen valide uitslag geeft. Ook temperatuur kan invloed hebben. Kortom: alleen al tijdens de opbouw vergt het veel extra planning ten opzichte van de evenementen uit de tijd vóór corona.”

Dat er zoveel aan vooraf gaat is niet gek. Met 180 miljoen kijkers (live) kun je niet anders dan alles uit de kast trekken. Het afbreukrisico is groot. Naast dat de ARR met een ambulance van 17 mei tot 22 mei in Ahoy paraat staat, zet ook Eurovisie zelf een medisch team in. Dit team zal gestationeerd worden in één van de twee speciale EHBO- ruimtes. Ondanks de relatief weinig bezoekers zullen alle ruimtes in Ahoy vanwege deze uitzonderlijke situatie gebruikt worden.

ESF als fieldlab-evenement

“Wat georganiseerd wordt om het publiek te testen is ook super bijzonder”, vertelt Hans. “Hier zit de grootst uitdaging in, want als er publiek wordt toegestaan betekent dat er bij alle negen shows - zes repetities, twee halve finales en de finale – gasten aanwezig zijn die getest moeten worden. De finale vindt op zaterdag 22 mei plaats, de halve finales staan gepland op 18 en 20 mei.

Dankzij een foto bij de uitleg van Hans wordt de omvang duidelijk. “In heel Nederland worden er 100 speciale teststraten gebouwd voor fieldlabs en pilot-events. Via een app krijg je de uitslag binnen.” De uitslag is 40 uur geldig, waarmee je dus na meer dan een jaar eindelijk weer ergens naartoe kunt, zelfs naar het internationale Eurovisiesongfestival!

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de medische zorg voor de (hoe het er nu uit ziet) 38 delegaties. “De deelnemers zullen slapen in hotels die extra goed beoordeeld zijn op hygiëne en veiligheid,” legt Hans uit. “Op het moment dat een deelnemer besmet is met corona, gaat deze gelijk in quarantaine op een speciale plek. Er zijn allerlei protocollen waaraan iedereen zich moet houden, met als doel om zo de reguliere zorg zoveel mogelijk te ontlasten. Daarom heeft ieder land een vertegenwoordiger. Als iemand medicijnen of zorg nodig heeft, dan loopt de communicatie naar één van de ingeschakelde huisartsen via dit persoon.”

Bij de ingang van Ahoy zijn er inmiddels 30 testhokjes opgebouwd met 150 wachtplekken. Hier zullen ook de VIPS zoals Chantal Janzen en burgemeester Aboutaleb getest worden. Blijk je positief te zijn? Dan moet je via de speciale uitgang naar buiten. Nederlanders mogen vervolgens zelf naar huis, delegatieleden worden met een speciaal busje naar hun hotel gebracht waar ze in quarantaine gaan.

een  twee  vier