Brandpreventie: kijk verder dan het bouwbesluit
Binnen de veiligheidsregio onderscheiden we twee manieren om aan brandveiligheid te werken: regelgericht werken en risicogericht werken. Bij regelgericht werken doe je minimaal wat regelgeving voorschrijft. Bij risicogericht werken ga je verder. Je kijkt proactief naar maatregelen die je nog meer kunt nemen om woningen zo veilig mogelijk te maken.
In dit interview complimenteren wij Woonstad Rotterdam voor hun proactieve aanpak van de brandveiligheid in het wooncomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam. Dit artikel verscheen eerder al op de website van Woonstad..
Verder dan Bouwbesluit
Vorig jaar woedde er in de nacht van 24 op 25 juni brand aan de Kelloggplaats. De brand ontstond in een scootmobiel en sloeg vervolgens over. Woonstad Rotterdam en ons team Brand- en incidentenonderzoek stelden een onderzoek in. Diverse maatregelen werden genomen om het woongebouw brandveiliger te maken. Woonstad Rotterdam heeft ons actief benaderd en werkte samen met onder andere onze teams Brand- en incidentenonderzoek en Veilig Leven, en de afdelingen Risicobeheersing en Repressie.
Bij het nemen van maatregelen keken de betrokken partijen verder dan het minimumniveau, zoals dit is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Bepaalde maatregelen die genomen zijn, zijn wettelijk weliswaar niet verplicht maar zijn toch doorgevoerd om de bewoners een zo veilig mogelijke woonomgeving te bieden.
Brandkleppen met rookdetectie
Leo de Jonge, specialist brandpreventie op de afdeling Risicobeheersing, is nauw bij de samenwerking betrokken en geeft een voorbeeld van de aanpak: ‘Vrijwel altijd worden brandkleppen geplaatst die alleen reageren op temperatuur. Vanuit de regelgeving mag dat. Het probleem van dat soort brandkleppen is dat deze pas gaan functioneren als een rooktemperatuur van 70 of 80 graden Celsius is bereikt. Tot die tijd kan de rook zich ongehinderd door het hele gebouw verspreiden, met alle gevolgen van dien, zoals rook- en roetschade en mogelijke ontruiming van woningen. In Nieuw Kellogg komen gemotoriseerde brandkleppen met rookdetectie. Een zogenaamde servomotor geeft bij rook een signaal, waarna de brandklep automatisch sluit. Zo voorkom je dat de brand zich via het ventilatiesysteem verspreidt.’ Een deel van de brandkleppen is inmiddels al geplaatst.
Risicogericht versus regelgericht
Voor het kiezen voor brandkleppen met rookdetectie en de totale brandveiligheidsscan verdient Woonstad Rotterdam lof, vindt Leo. ‘Binnen de veiligheidsregio onderscheiden we twee manieren om aan brandveiligheid te werken: regelgericht werken en risicogericht werken. Bij regelgericht werken doe je minimaal wat regelgeving voorschrijft. Bij risicogericht werken ga je verder. Je kijkt proactief naar maatregelen die je nog meer kunt nemen om woningen zo veilig mogelijk te maken. Kiezen voor brandkleppen met rookdetectie is een goed voorbeeld van risicogericht werken.’
Bewustwording
Een ander voorbeeld van risicogericht werken is het creëren van bewustwording onder bewoners. De brand aan de Kelloggplaats ontstond in een scootmobiel die op de gang stond. Een scootmobiel op de gang kan de vluchtroute van bewoners blokkeren. Samen met de medewerkers van team Veilig leven van de veiligheidsregio is voorlichting gegeven, zegt Leo.
Robert Francissen, projectleider Onderhoud & Renovatie bij Woonstad Rotterdam, voegt toe dat er ook aparte ruimtes gecreëerd worden waar mensen hun scootmobiel veilig kunnen plaatsen. ‘Dat doen we in samenspraak met de brandweer. Bij de Kelloggplaats wordt momenteel een ruimte geschikt gemaakt. Bij sommige andere flats is dat al gedaan.’ Andere maatregelen die genomen zijn om de brandwerendheid te vergroten, zijn het plaatsen van nieuwe deuren en kozijnen, en het vervangen van de beglazing.
Brandveiligheid monitoren
Robert benadrukt dat het voor een woningcorporatie belangrijk is om goed te kunnen overleggen over brandveiligheid. ‘Daarom is Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zo’n waardevolle partner. Samen kunnen we zoeken naar de maatregelen die het meeste effect hebben. Elke maatregel moet zich in de praktijk bewijzen, dus we blijven de brandveiligheid goed monitoren.’
Leo roept andere woningcorporaties op ook te kiezen voor een risicogerichte aanpak van brandveiligheid. ‘Honderd procent veiligheid kan niemand garanderen, maar je kunt wel veel doen om de risico’s voor bewoners te verkleinen. De veiligheidsregio heeft de vereiste expertise, en we denken graag mee. Dus overleg en kies voor een echt adequate aanpak, zoals Woonstad Rotterdam gedaan heeft.’

Foto: © Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond