Zoeken

Bezoek koning is ‘buitencategorie’ voor team Evenementen

Gepubliceerd op 21 april 2023

Koningsdag staat voor de deur! Voor het team Evenementen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) altijd een leuke, maar zeer drukke periode. Tientallen braderieën, dancefeesten en markten met vele tienduizenden bezoekers vragen om aandacht op het gebied van veiligheid en gezondheid. En 2023 is een bijzonder jaar. Als kers op de taart komt koning Willem-Alexander met zijn familie naar Rotterdam om zijn verjaardag te vieren.

Edgar en Hans 1200

“Dat is er wel eentje van de buitencategorie! Een prachtige gebeurtenis, maar er komt heel veel extra bij kijken.” Die conclusie trekken Edgar de Jong van team Evenementen en Hans Arkesteijn, die vanuit de GHOR met deze feestelijke dag bezig is. Zo is er onder meer aandacht voor publieksstromen, calamiteitenroutes, gezondheidsinstellingen binnen de route, afzettingen, brandveiligheid en uiteraard de veiligheid van de leden van het Koninklijk Huis. “Bijna alle afdelingen binnen de VRR zetten hun kennis en kunde in om dit in goede banen te leiden,” vertelt Hans trots. “Dit is een C-evenement met een goud randje.”

Een C-evenement? “We hebben drie categorieën waarop we evenementen inschalen om te zien wat er vanuit ons team nodig is,” legt Edgar uit. “De A is voor kleinere markten of een buurtfeest. Bij B gaat het bijvoorbeeld om dancefeesten en grote braderieën met duizenden bezoekers. Die krijgen ook een schouw van tevoren of op de dag zelf om onder andere te zien of alle maatregelen uit de vergunningsaanvraag correct zijn doorgevoerd.” Het bezoek van de Koning valt onder een C-evenement. Dit trekt vele tienduizenden mensen, heeft een grote impact op de omgeving en een nationaal bereik. “Vergelijkbaar met het Zomercarnaval, de Marathon Rotterdam of Wereldhavendagen.”

Andere evenementen gaan ook door

Hans: “Ieder jaar stellen we een kalender vast met grotere evenementen. Regiobreed is Koningsdag voor ons team altijd een drukke dag, ook in de voorbereiding.” Begin oktober werd bekend dat de koning naar onze stad komt. “We hadden op dat moment al acht B-evenementen in Rotterdam staan en vijftien in de regio met de B-status. Dus dan is het puzzelen geblazen.”

Routekaart_Koningsdag_2023_RIO

Diverse locaties in de buurt van de route zijn namelijk al bezet, door bijvoorbeeld het dancefeest Kingsland in het Zuiderpark en de Koningsdagviering op de Nieuwe Binnenweg. “Die gaan ook gewoon door,” stelt Hans, die achterover gaat zitten en zijn handen in de lucht steekt. “Dus ja…dan moet je binnen die kaders op zoek naar wat er nog mogelijk is.” Wel een hele mooie uitdaging volgens beide adviseurs. “En, al die evenementen hebben ook nog eens invloed op elkaar als je kijkt naar bereikbaarheid, parkeren en inzet van de hulpdiensten,” weet Edgar. “Je kunt ze niet los zien.”

Afstemmen met bijzondere partners

Het bezoek van Willem-Alexander vraagt ook veel afstemming met partijen, waar Hans en Edgar normaal gesproken niet mee om tafel zitten. “Iedere centimeter van de route wordt bekeken. Vanuit veiligheid met de politie, defensie en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), maar ook rondom wensen vanuit het Koningshuis zelf, de NOS en de creatieve breinen achter het dagprogramma.”

Daarnaast loopt het team tijdens het oefenen en toetsen rondom het bezoek regelmatig tegen nieuwe uitdagingen aan. “Zo ligt er mogelijk een gezondheidscentrum in de route en dit moet bereikbaar blijven. Hoe ga je daarmee om? En moet je oppassen dat je geen TV-zendwagen bovenop een blusvoorziening toelaat. Ook wil er nog wel eens wat veranderen in het programma, wat weer invloed heeft op de wegblokkade. Het is blijven schakelen.”

En dan is het zover…

Uiteindelijk staat een route en ligt er een plan waar alle partijen zich in kunnen vinden. Edgar: “Het is dan wel gaaf om te zien als besluiten op papier in de praktijk blijken te werken, zoals bedacht. Daar krijg ik energie van!” Hans: “We zijn, net als bij andere evenementen, zo goed mogelijk voorbereid en hebben al onze expertise ingezet om deze dag tot een feest te maken.”

En na 27 april even rustig achterover leunen? “Feyenoord is goed op weg naar het kampioenschap, dus we zijn ook alweer met de voorbereiding van de huldiging bezig. En ook Bevrijdingsdag kent diverse B-evenementen in de regio. Nee, wij gaan gewoon door,” knikt Edgar met een grote glimlach. Maar beiden denken wel even wat rust te nemen de komende tijd. “Dit is wel in de zesde versnelling werken.”

De VRR levert bij evenementen een integraal en risicogericht advies aan gemeenten, in samenwerking met partners. Zo kijkt het team Evenementen naar brandveilgheid, crowdmanagement, bereikbaarheid hulpdiensten, aanwezigheid van medische zorg en externe veiligheid. Het team bestaat uit zeven adviseurs vanuit de VRR en vier mensen die specifiek vanuit de GHOR (geneeskundig) zich bezighouden met evenementen. Dit doen zij samen met collega’s van Operationele Informatie (OI) en Veilige Leefomgeving (VLO).