Zoeken

Jaarwisseling 2023-2024

Gepubliceerd op 1 januari 2024

vandaag is dit persbericht verzonden

De jaarwisseling 2023-2024 is in onze regio helaas ook dit jaar weer met een aantal ernstige incidenten verlopen.

Het aantal meldingen bij de brandweer en ambulance ligt op hetzelfde niveau als voorgaande jaarwisselingen. Mogelijk hebben de weersomstandigheden hierop invloed gehad.

De ambulancedienst had met 227 ritten in de eerste uren te maken met traumatische reanimaties, een aantal steekpartijen, een dodelijke schietpartij en verschillende ernstige vuurwerkslachtoffers.

De brandweer kreeg 607 meldingen te verwerken.
Door een goede voorbereiding konden de meldkamers, de brandweer en de ambulancedienst de juiste hulp verlenen waar het nodig was.
In totaal zijn vanuit de VRR zo’n 550 hulpverleners ingezet tijdens de jaarwisseling. Naast de maximale inzet van het personeel zijn er extra brandweervoertuigen en 26 ambulances ingezet.
Algemeen directeur Arjen Littooij: "Wat ik zie is dat de oud  &nieuw traditie in de eerste uren van het nieuwe jaar verworden is tot een vorm  van wetteloosheid waarin alles geoorloofd lijkt en waarbij de traditie helaas ook dit jaar voor een aantal mensen is geëindigd in een tragedie".

Brandweer

De brandweer kreeg 607 meldingen te verwerken. Opvallend was het grote aantal (110) auto- en scooterbranden.

De hulpdiensten zijn een aantal keren bewust bekogeld met vuurwerk en stenen. Zo is van een blusvoertuig, onderweg naar een brandmelding, de voorruit ingegooid waardoor het voertuig niet meer ingezet kon worden.

Er hebben zich naast het grote aantal kleinere incidenten en een paar gebouwbranden geen grote incidenten voorgedaan en er zijn geen gewonden gevallen onder het eigen personeel.

Deze cijfers betreffen de periode van 31 december 2023 21.00 uur tot 1 januari 2024 08.00 uur.

In de gemeenten Vlaardingen en Schiedam is gewerkt met zogenaamde MST’s [Multi Surveillance Teams] van brandweer en politie, die bij een incident controleerden welke inzet nodig was, en of veilig kon worden opgetreden door hulpverleners. Om de meldkamer te ontlasten is gewerkt met drie decentrale meldkamers, die onder andere de container- en kleine buitenbranden afhandelden.

Ambulance

Ook de ambulancedienst beleefde weer een drukke jaarwisseling.
Het ambulancepersoneel had het vooral na de jaarwisseling druk met een piek tussen 0.00 en 4.00 uur. In totaal hebben zij 227 spoedritten uitgevoerd.­­­­­­­­