Zoeken

Nieuwjaarsspeech: Stop op rapporteren aanrijtijden ambulance

Gepubliceerd op 3 januari 2023

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) stopt met rapporteren over de aanrijtijden van de ambulances. Dat zei Arjen Littooij, algemeen directeur van de VRR, in zijn nieuwjaarsspeech.

Hij noemt de 15 minuten een ‘achterhaalde norm die volstrekt geen functie meer heeft’. Littooij: “We rijden nu al de straatstenen uit de straat, dus die norm helpt ons niet.”

De ambulances in Rotterdam Rijnmond halen de 15 minuten-norm in veruit de meeste gevallen. Gemiddeld is een ambulance er zelfs in 10 minuten. En als het nodig is start de hulpverlening vaak al binnen 6 minuten, dankzij samenwerking met politie, brandweer of burgerhulpverlening met AED.

Littooij: ”Maar de aanrijtijd zegt helemaal niets over de kwaliteit van de zorg die we leveren. Wat veel belangrijker is dan de aanrijtijden, is dat onze ambulances als een bijna volwaardig ziekenhuis zijn ingericht met de best opgeleide bemanning van heel Europa. Dat we onderweg al met de arts overleggen en zo levens redden. We gaan het dan ook niet meer hebben over aanrijtijd, maar alleen nog over kwaliteit.”

Jaarwisseling, PTSS en 20-jaren regeling

Verder in de nieuwjaarstoespraak onder andere aandacht voor de drukke jaarwisseling waarin 550 VRR-medewerkers ingezet zijn, erkenning van PTSS als beroepsziekte en de doorbraak die de VRR heeft weten te forceren in de 20-jaren regeling bij de Brandweer. Lees meer hierover in de volledige nieuwjaarsspeech van Arjen Littooij.

012-VRR-Nieuwjaarsspeech - klein